- Hvis i kender nogen, som lige er ankommet, så skal i ikke besøge dem, siger Kim Kielsen. Foto: KNR

Den smittede har ikke overholdt corona-regler

Landslægen og formand for Naalakkersuisut gentager endnu en gang corona-reglerne i kølvandet på det seneste smittetilfælde. 10 personer er i karantæne i Aasiaat.

Det blev en tralv onsdag aften, da der blev konstateret et nyt tilfælde af covid-19 i Aasiaat.

Det blev fundet ved en re-test på femte-dagen efter indrejse til Grønland, forklarer formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S). 

- Personen har haft besøg hjemme hos sig selv under karantænen. Den person, der besøgte den smittede, tog til Nuuk efterfølgende, siger Kim Kielsen på et pressemøde her til formiddag. 

Den person, som tog til Nuuk, er medlem af en delegation, som i går eftermiddag holdt møde med en Finansudvalget i hovedstaden.

Den smittede har altså ikke selv været i Nuuk. Det har blot den person fra delegationen, som havde været på besøg hos den smittede.

Ifølge KNR's oplysninger er der en tæt relation mellem de to.

Derfor er alle de medlemmer af Finansudvalget, som deltog i mødet i går, nu i hjemmekarantæne. Det har udvalgets næstformand Muté B. Egede (IA) oplyst.  

Landslægeembedet er nu i gang med at lave smitteopsporing i Aasiaat. 10 personer er sat i karantæne.

LÆS OGSÅ Nyt tilfælde af covid-19 i Aasiaat

- Den her sag viser med alt tydelighed, hvor meget smittepres der er på Grønland nu. Vi må erkende, at der vil komme flere af den her slags sager, siger landslæge Henrik L. Hansen. 

Han forklarer, at den smittede havde symptomer på covid-19. Vedkommende hostede og havde lidt ondt i halsen. Alligevel havde den smittede altså gæster under sin fem dage karantæne. Og det må man ikke ifølge anbefalingerne. 

- I går viste det sig, at den smittede havde besøg under karantænen. Det er ikke på sin palds, og det skal vi lære af. Derfor siger vi, at vi endnu kraftigere skal følge reglerne, siger Kim Kielsen. 

- Hvis i kender nogen, som lige er ankommet, så skal i ikke besøge dem.

Husk mundbind når du går ud og handler under karantæne

Den seneste covid-19 tilfælde har fået landslægen til at gentage karantænereglerne:

- Hvis man kommer fra Danmark eller Island, så mener vi det alvorligt med at gå i karantæne. Det nytter ikke noget, at man har familien på besøg.

LÆS OGSÅ Coronasmittet i Aasiaat: Finansudvalget er sat i karantæne

- Det er dog stadig sådan, at man har lov til at gå ud og købe ind under sin karantæne, hvis man ikke har andre, der kan hjælpe en med det. Men vi anbefaler i dag, at man i så fald bruger mundbind. 

- Så er der det med andre beboere i huset. Hvis ikke man bor på en måde, så man effektivt kan være i karantæne, bo i sit eget rum og ikke have kontakt til de andre i huset, så er dem der også bor i huset også i karantæne.

Kim Kielsen ønsker ikke at svare på, om der vanker bøder eller andre konsekvenser for den smittede, som ikke har overholdt karantæne reglerne.

Kommentarer

Forebyg smitte mod coronavirus

Corona-status i Grønland

  Antal testede 12995
  Antal smittede 18
  Antal raskmeldte 18
  Antal indlagte 0
  Antal i respirator 0
  Antal døde 0
Se: nun.gl Nunatsinni Nakorsaaneqarfik
  Opdateret
  26. november 2020 kl. 10:45