Demonstrationer: Sundhedsansatte og småbørnsforældre går på gaden

De røde faner er hævet i dag på arbejdernes kampdag den 1. maj. Og det markeres med demonstrationer i både Nuuk og Qaqortoq.
I Nuuk går personalet på Sana på gaden og demonstrere over, at der stadig ikke er landet en ny overenskomst for de sundhedsansatte. Det er nemlig over et år siden, at den seneste overenskomst udløb.
Uden en overenskomst mangler sundhedspersonalet klare rammer for løn, arbejdstid, ferie og pension. Det skaber usikkerhed og gør det svært at fastholde og tiltrække nye medarbejdere. Og det kan ramme patienterne hårdest, fremgår det i en pressemeddelelse fra en gruppe sundhedsansatte.
Millioner til vikarer
Fastansatte sygeplejersker oplever store lønforskelle sammenlignet med vikarer, der får højere løn, gratis bolig og betalte rejser. Samtidig er det de fastansatte, der bærer det største ansvar for pleje og patientsikkerhed, skriver de sundhedsansatte i pressemeddelelsen.
- På trods af lønforskelle er det de fastansatte, der har den største arbejdsbyrde for at sikre, at pleje og behandling er patientsikkert, skriver de.
I 2024 er der blevet brugt omkring 63 millioner kroner på vikarbureauer. Det beløb kalder de ansatte "et bristepunkt", og de frygter, at endnu flere vil forlade faget eller søge arbejde i andre nordiske lande, hvor løn og vilkår er bedre.
Frustrerende forhandlinger
Fagforeningen Peqqissaasut Kattuffiat (PK) anerkender, at forhandlingerne om overenskomst for sundhedspersonalet har trukket alt for længe ud.
- Vi anerkender de frustrationer, der er i forbindelse med den manglende overenskomst, fremgår det i et nyhedsbrev fra fagforeningen.
Det er dog ikke på grund af mangel på forhandlingsparathed fra fagforeningens side.
- Vi er klar til at forhandle, men oplever, at personalestyrelsen ikke har ressourcerne til at møde os. Det koster medarbejdere, og konsekvenserne bliver kun værre, skriver de i et nyhedsbrev fra fagforeningen.
Forældre på gaden i Qaqortoq
I Qaqortoq er det frustrerede forældre, der går på gaden. Arrangørerne, Viivi S. Lyberth og Pilunnguaq Poulsen, fremhæver særligt de besparelser, der har været på børneområdet i Kommune Kujalleq.
- Aqqalu (institution, red.) er på fjerde år ikke renoveret. Børnene er udhuset i andre lokaler med dårlige forhold for personale og børn. Der er ikke legepladser, de mangler personale, og børnene sover på gulvet i gamle nedslidte faciliteter, som ikke er beregnet til det, fortæller Pilunnguaq Poulsen.
Demonstrationen starter klokken 11.30 ved springvandet, hvor forældrene går til kommunen med skilte og megafon.
- Vi håber med den nye kommunalbestyrelse med Demokraatit i spidsen, at de tager hånd om det. Vi håber og tror på, at det løses. Nok er nok. Nu må der ske noget, afslutter Pilunnguaq Poulsen.