URAN Demonstrationer for og imod

Dagen byder ikke kun på forårssamling, men der er også flere demonstrationer for og imod uranudvinding flere steder i Grønland.
Foto © : KNR
08. april 2016 13:00
Versionist Connie Fontain

- En masse mennesker føler, at beslutningen bliver taget fra oven. Derfor har vi selv valgt at tage ansvaret og i samarbejde med andre, der tænker som os, vil vi modsætte os og vise vores uenighed, siger en af arrangørerne for demonstrationen mod uran, der skal foregå i eftermiddag i Nuuk,  siger Erik Jensen til KNR.

Uran var ellers et stort punkt ved det seneste Inatsisartut-valg, men i følge Erik Jensen er demonstrationen stærk nødvendig.

- Fordi vi ikke føler os hørt, føler vi os nødsaget til at arrangere sådan en demostration, siger Erik Jensen.

Læs også Urandemonstrationer flere steder i landet

 

Samme demonstration skal blandt andet også foregå i Narsaq, men der har Poul Kielsen ikke tænkt sig at deltage, for han er nemlig ikke enig med Erik Jensen og ligesindede.

Læs også Inuit Ataqatigiit uklar om folkeafstemning

- Nej. Jeg skal ikke deltage, fordi jeg skal deltage i en anden demonstration, der skal foregå på samme tidspunkt, som er for udvinding af sjældne jordarter, siger Poul Kielsen fra Narsaq.

- Det er ikke uranudvinding, der er tale om, men udvinding af sjældne jordarter,siger Poul Kielsen.

Virkeligheden er dog, at GME har palner om både udvinding af uran OG sjældne jordarter ved projektet ved Kuannersuit. Kielsen har dog en klar holdning til, om der skal foretages en folkeafsteming.

- Nej, jeg mener ikke det er nødvendigt med en afstemning. Det er jo besluttet og det er åbent, siger Poul Kielsen til KNR.

Der er planlagt demonstrationer mod udnyttelse af uran i Aasiaat, Narsaq, Qaqortoq, Nuuk, Tasiilaq, Ilulissat, Qeqertarsuaq, Narsarsuaq og Qassiarsuk. Samme arrangement i Nanortalik er aflyst på grund af vejret.