Demonstration mod lufthavnsbyggeri i Nuuk

Selvom lufthavnsudvidelsen i Nuuk forlængst er vedtaget, demonstrerede en gruppe borgere fredag mod placeringen af den nye lufthavn i Nuuk.
En stor gruppe borgere trodsede kulden for at demonstrere mod placeringen af den vedtagne lufthavnsudviddelse
Skrevet af Ivik Kristiansen
22. marts 2019 17:23

Lufthavnen i Nuuk skal ikke udvides på sin nuværende placering, mener en sammenslutning af borgere, der kalder sig Angisunnguaq-gruppen.

- Vi har ikke brug for en stor lufthavn, der alligevel ikke er en international lufthavn, midt i byen. Dels er der støj, og der er støv,(...) og det vil hjælpe at flytte lufthavnen ud til øerne, siger talsmand for Angisunnguaq-gruppen, Christian Jeremiassen.

For gruppen vil gerne have, at der skal bygges en ny lufthavn på Angisunnguaq-øen syd for Nuuk i stedet for. I Nuuk er den vedtagne løsning, at landingsbanen forlænges til 2200 meter.

På Angisunnguaq kan der bygges en større lufthavn med bedre regularitet, og så kan den bygges i forlængelse af Siorarsiorfikprojektet, så den ikke behøver at være så dyr, mener talsmanden.

Men den opfattelse deles hverken af borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup (IA), eller naalakkersuisoq for infrastruktur, Karl Daniel Frederiksen (S).

LÆS OGSÅ Lufthavnspakke nærmer sig slutspurt efter 10 års debat

Asii Chemnitz Narup udtrykker sin irritation i en Facebook-opdatering, hvor hun fremhæver, at det er mange embedsmænd og analytikere, der har arbejdet for den bedst mulige løsning, som gruppen modsiger.

-Ikke drømmeløsningen. Ikke alle idealers bedste løsning. Men den bedst mulige løsning. Den løsning, som bedst imødekommer et balanceret hensyn til borgere, placering, miljø, økonomi osv., skriver Asii Chemnitz Narup.

LÆS OGSÅ Kalaallit Airports sætter udbud af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat i gang

Asii Chemnitz Narup skriver derudover, at et lufthavnsbyggeri på Angisunnguaq vil være dyrere.

Og det bakkes op af Karl Frederik Danielsen, der heller ikke i tvivl om, at den vedtagne løsning med lufthavnen i Nuuk er den mest økonomisk fordelagtige. Ifølge Karl Frederik Danielsen vil et lufthavnsbyggeri på Angisunnguaq også få konsekvenser for de øvrige lufthavnsbyggerier.

- De høje anlægsomkostninger til denne ene lufthavnsløsning ville udelukke anlæg af lufthavne i Ilulissat og Qaqortoq, og det samfundsøkonomiske resultat vil forværres betragteligt, skriver Karl Frederik Danielsen i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Partii Naleraq og IA kritiserer lufthavnsbyggeri i Nuuk

Asii Chemnitz Narup undrer sig også over, at der er demonstration, efter at der truffet en beslutning om, at lufthavnen skal placeres .

Christian Jeremiassen siger dog, at gruppen har ydet modstand længe, og at der er en grund til, at der er demonstration i dag.

- Landstinget har åbningsdag, og vi har jo mulighed for at kunne få tilslutning til at få både underskrifter og så selvfølgelig også til de events, der vil komme fremover, siger talsmand Christian Jeremiassen.

Og gruppen vil blive ved med at vise sin utilfredshed, selvom mange siger, at løbet allerede er kørt.

- Det kan kun ændres ved, at der er rigtig stor tilslutning til de her events. Og det er vores sidste chance, siger Christian Jeremiassen.