Foto: Foto: Jonas Fievé

Kalaallit Airports sætter udbud af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat i gang

Den endelige underskrift er sat på den aftale, der sikrer den danske stats medfinansiering af lufthavnsudvidelserne i Nuuk og Ilulissat. 

Dermed er Kalaallit Airports nu klar til at sætte udbuddet af anlægsarbejderne for landingsbanerne i Nuuk og Ilulissat i gang, oplyser Peter Wistoft, der er direktør i Kalaallit Airports.

Udbuddet af anlægsarbejderne for lufthavnen i Qaqortoq bliver sat i gang, så snart projekteringen er færdig, og de nødvendige myndighedstilladelser foreligger.

Danmarks investeringer i Grønlands lufthavne

 

  • Staten skyder 700 mio. kr. i lufthavnene i Nuuk og Ilulissat. Staten vil dermed komme til at eje 33,3 procent af de to lufthavne.
  • Der søges om et lån i Den Nordiske Investeringsbank på 450 mio. kr., hvor staten stiller garanti for lånet, så lånerenten kan blive lav.
  • Staten yder et lavtforrentet lån på op til 450 mio. kr. til den resterende del af finansieringsbehovet.
  • Naalakkersuisut og staten skyder derudover i alt 220 mio. kr. i en pulje, som skal fremme erhvervsprojekter i Grønland.

- Den her underskrift er utroligt vigtig, siger Peter Wistoft.

- Vi glæder os over, at se resultatet af de seneste to års målrettede arbejde og ikke mindst til at komme i gang med selve byggeriet. 

Hvis planen holder, lander de første fly på nye landingsbaner i Nuuk, Ilullissat og Qaqortoq i oktober 2023. 

Alle betingelser med den danske stat er på plads, og det har betydet, at lufthavnsbyggerierne bliver en milliard kroner billigere, end hvis de skulle have været lavet uden økonomisk hjælp fra Danmark, siger direktøren.

LÆS OGSÅ Aftale om dansk medfinansiering af lufthavne endeligt underskrevet

- Vi har fået nogle attraktive rentevilkår, som vi ikke ville have opnået på egen hånd. Med den danske stats deltagelse i projektet, får vi en besparelse på en milliard kroner totalt, siger Peter Wistoft.

Tilbudsprocessen foregår her i foråret, og tilbuddene fra interesserede entrepenører skal være indleveret senest den 15. maj i år. Kalaallit Airports forventer, at den vindende entreprenører vil være udpeget i løbet af sommeren.

De første sprængninger til byggeriet skal efter planen ske til september.  

LÆS OGSÅ Løkke beskytter dansk investering i lufthavne

Ifølge udbudstidsplanen skal begge lufthavne anlægges samtidig, men udbudsmaterialet giver mulighed for, at entreprenørerne også kan indlevere alternative tilbud, hvor anlægsarbejderne udføres helt eller delvist forskudt.

Naalakkersuisut meddelte 1. marts, at den planlagte lufthavn i Nuuk er VVM-godkendt.

Den kommende lufthavn i Ilulissat er også VVM-godkendt, mens lufthavnsprojektet i Qaqortoq er af en mindre størrelse, og derfor ikke skal VVM-godkendes.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt