Aftale om dansk medfinansiering af lufthavne endeligt underskrevet

Statsministeren og formanden for Naalakkersuisut har nu underskrevet aftalen, der sikrer den danske stats medfinansiering af lufthavnsudvidelserne i Nuuk og Ilulissat.

Underskrifterne på aftalen blev sat på et møde i Statsministeriet ved 13-tiden dansk tid.

Kim Kielsen kunne underskrive aftalen, efter at han har fremlagt indholdet for Finans- og Skatteudvalget i Inatsisartut.

Danmarks investeringer i Grønlands lufthavne

 

  • Staten skyder 700 mio. kr. i lufthavnene i Nuuk og Ilulissat. Staten vil dermed komme til at eje 33,3 procent af de to lufthavne.
  • Der søges om et lån i Den Nordiske Investeringsbank på 450 mio. kr., hvor staten stiller garanti for lånet, så lånerenten kan blive lav.
  • Staten yder et lavtforrentet lån på op til 450 mio. kr. til den resterende del af finansieringsbehovet.
  • Naalakkersuisut og staten skyder derudover i alt 220 mio. kr. i en pulje, som skal fremme erhvervsprojekter i Grønland.

En ejerskabsaftale fastsætter de betingelser, hvormed den danske stat tegner aktier for 700 millioner kroner i Kalaallit Airports International.

Derudover er der også aftalt på hvilke betingelser staten yder lån og stiller lånegarantier for yderligere 900 millioner kroner.

Lars Løkke Rasmussen kalder underskriften for "et vigtigt skridt på vejen mod et mere selvbærende Grønland".

- Jeg ønsker et stærkt rigsfælleskab i udvikling og fremgang. Det understreger min underskrift på dagens aftale også. Om få år kan man flyve direkte til Grønlands hovedstad Nuuk og isfjeldenes by Ilulissat. Det her bliver vigtige skridt på vejen mod et stærkere og mere selvbærende Grønland, siger han.

Kim Kielsen glæder sig også over underskriften. 

LÆS OGSÅ Løkke beskytter dansk investering i lufthavne

- Den aftale, som regeringen, Naalakkersuisut og Kalaallit Airports Holding har underskrevet i dag, markerer for alvor, at arbejdet med de nye internationale lufthavne i Nuuk og Ilulissat nu går i gang. Projektet vil være til stor glæde for de fremtidige brugere, siger han.

Kim Kielsen udtalte forleden, at den danske stats deltagelse i lufthavnsprojektet vil forbedre økonomien i lufthavnsudvidelserne med omkring en milliard kroner.

Oppositionspartierne Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq har tidligere været kritiske overfor den danske medfinansiering af lufthavnene.

Partierne har blandt andet ment, at Danmark får for stor indflydelse på lufthavnsudvidelserne.

Statens engagement i lufthavnsprojekterne vil blive forelagt Folketingets Finansudvalg til endelig godkendelse.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt