Aftale: Løkke beskytter dansk investering i lufthavne

Danmark skal have del af overskuddet fra Nuuk og Ilulissat lufthavne. Og så kan staten kun købes ud, hvis Grønland og Danmark ønsker det, fastslår Lars Løkke Rasmussen efter onsdagens møde med Kim Kielsen.
Foto © : KNR
28. februar 2019 11:31

- Det er på grønlandsk initiativ, det er grønlandsk infrastruktur, det er de grønlandske myndigheder, der sidder på forsædet, lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen onsdag.

- Men vi hopper med ombord og med en relativ betydelig ejerandel. Det betyder jo også, at det er ret mange danske skattekroner, vi putter ind. Og derfor skal vi selvfølgelig også beskytte den her investering, sagde han.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen og Lars Løkke Rasmussen indgår ny aftale om lufthavne

Onsdag mødtes statsministeren og formanden for naalakkersuisut, Kim Kielsen, i Statsministeriet i København og underskrev en tillægsaftale om statens medejerskab af Nuuk og Ilulissat lufthavne, som nu er samlet i selskabet Kalaallit Airports International A/S.

Danmarks investeringer i Grønlands lufthavne

 

  • Staten skyder 700 mio. kr. i lufthavnene i Nuuk og Ilulissat. Staten vil dermed komme til at eje 33,3 procent af de to lufthavne.
  • Der søges om et lån i Den Nordiske Investeringsbank på 450 mio. kr., hvor staten stiller garanti for lånet, så lånerenten kan blive lav.
  • Staten yder et lavtforrentet lån på op til 450 mio. kr. til den resterende del af finansieringsbehovet.
  • Naalakkersuisut og staten skyder derudover i alt 220 mio. kr. i en pulje, som skal fremme erhvervsprojekter i Grønland.

Danmark skyder 700 millioner kroner i de to lufthavne og bliver ejer af en tredjedel af selskabet.

Men selv om det er Selvstyret, der som hovedejer skal udvikle luftfarten i Grønland, skal den danske regering have en sikkerhed for statens investering, understregede Lars Løkke Rasmussen.

- Det er Grønland, der skal udvikles. Men jeg har selvfølgelig et ansvar for at sikre, at vi som mindretalsaktionær har en mulighed for at råbe vagt i gevær, hvis et eller andet udvikler sig på en måde, hvor vi tænker: ’Her bliver vores investering bragt i fare.'

Dansk exit skal bero på forhandlinger

Detaljerne i ejeraftalen med Danmark medejerskab af Kalaallit Airports International A/S er ikke offentlig kendte.

Men som det stod klart i aftalen mellem Naalakkersuisut og Finansministeriet i Danmark i efteråret 2018, bliver den danske stat medejer, ind til andet er godkendt af begge ejere, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Nu har (vi, red.) en aftale om, at hvis man på grønlandsk initiativ for eksempel siger: ’Vi vil gerne fri af den danske investering', så skal vi selvfølgelig være åbne over for det, men så skal der et forhandlingsforløb til.

LÆS OGSÅ Løkkes tilbud giver Danmark stor magt i Kalaallit Airports

Han tilføjer:

- For vi kan selvfølgelig ikke have en situation, hvor vi sætter danske skattekroner ind i en kritisk fase og løber en stor risiko, og i samme splitsekund, det så vender og udvikler sig positivt, kan man bare sætte os ud igen.

Som KNR fortalte i november, det er helt almindeligt, at en mindretalsaktionær i et selskab får vetoret - også når det gælder om, hvem der skal være ejere af selskabet.

Inatsisartut-udvalg skal godkende aktionæraftale

Selve aktionæraftalen for Danmarks medejerskab af Nuuk og Ilulissat lufthavne er ikke underskrevet og dermed heller ikke juridisk bindende endnu. Det vil dog ske, når aftalen er godkendt af Finans- og Skatteudvalget i Inatsisartut.

’Naalakkersuisut forventer at gennemgå de væsentligste dele af aftalesættet med Inatsisartuts Finans- og Skatteudvalg, forinden aftalen indgåes’, står der i den aftale, som Kielsen og Løkke indgik onsdag.