Aftale: Løkkes tilbud giver Danmark stor magt i Kalaallit Airports

Den danske stat får afgørende indflydelse i Kalaallit Airports. Det er både Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq imod.
Foto © : KNR
13. november 2018 16:10

Prisen for Danmarks økonomiske bidrag på i alt 1,6 milliarder kroner til lufthavnspakken er, at den danske stat får markant indflydelse i Kalaallit Airports A/S.

Det viser betingelserne for forhandlingerne om en aktionæraftale for Kalaallit Airports med Danmark, som formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, har sendt til Finans- og Skatteudvalget i Inatsisartut.

Det danske bidrag til lufthavnene:

  • Danmark er klar til at skyde 700 millioner kroner ind i lufthavnene i Nuuk og Ilulissat. Staten vil dermed komme til at eje 33,3 procent af de to lufthavne.
  • Herudover søges der om et lån i den Nordiske Investeringsbank på 450 millioner kroner, hvor staten stiller garanti for lånet, så lånerenten kan blive lav.
  • Endeligt yder staten et lavtforrentet lån på op til 450 millioner kroner til den resterende del af finansieringsbehovet.

Forhandlingerne er fortsat i gang, men indtil videre er Naalakkersuisut og Finansministeriet enige om ni punkter, oplyser Formandens Departement.

​​​​Danmark får blandt andet vetoret over ændringer i selskabets vedtægter og ved kommende salg af aktiviteter i selskabet.

Og så skal Selvstyret og staten være enige om ’strategiske finansielle forhold eller dispositioner, som er af væsentlig betydning for parternes beskyttelse af deres investering’ - altså kan Danmark sige nej til beslutninger, der kan true driften og investeringerne i lufthavnene i Nuuk og Ilulissat.

 

Her
Her er betingelserne for dansk medejerskab af Nuuk og Ilulissat lufthavne, som Naalakkersuisut og Finansministeriet i Danmark foreløbig er enige om.

 

IA: Grønland giver lufthavnene væk

Inuit Ataqatigiit (IA) mener, at ’Selvstyret taber stort’ med aftalen, selv om Danmark kun bliver ejer af 33 procent af Nuuk og Ilullisat lufthavne, mens Selvstyret står for de resterende 67 procent.

Aftalen betyder nemlig, at Kangerlussuaq og Narsarsuaq lufthavne vil lukke for at beskytte Danmarks investering i lufthavnene i Nuuk og Ilulissat, mener partiet.

LÆS OGSÅ Lufthavnspakken er klar til vedtagelse

- For aftalen har afdækket, at der ikke er plads til urentable aktiviteter, skriver IA i betænkningen til 3. behandlingen af lufthavnspakken.

IA har besluttet hverken at stemme for eller imod lufthavnspakken og dermed også aktionæraftalen med Danmark.

Naleraq: Naalakkersuisut forhaler forhandlinger med Danmark

Også Partii Naleraq nægter at acceptere, at der skal være enighed mellem Selvstyret og den danske stat på en lang række punkter i aktionæraftalen. Det hæmmer udviklingen, hvilket statens medejerskab af Air Greenland A/S er et eksempel på, mener partiet.

Parti Naleraq ønsker helt grundlæggende en anden indretning af lufthavnene, hvor flere byer får anlagt en 1199 meter landingsbane.

LÆS OGSÅ Ingen grund til at behandle aktionæraftale i Inatsisartut

Partiet ønsker derfor hele lufthavnspakken taget af bordet.

Kim Kielsen oplyser, at Skatte- og Finansudvalget godt kan få den endelige aktionæraftale med Danmark at se, inden den bliver underskrevet, hvis udvalget ønsker det.

Aktionæraftalen bliver dog på forhånd godkendt, når et flertal bestående af Naalakkersuisut og Demokraterne efter al forventning stemmer for lufthavnspakken torsdag.