Demokraatit er tilbage på magten i kommunalbestyrelse - og Naleraq er ude

- Vi anede ikke noget før omkring klokken 13 i dag, og vi fik ingen begrundelse, siger Naleraqs gruppeformand Ken Madsen.
Justus Hansen er formand Demokraatit - og han glæder sig til være tilbage på magten i kommunalbestyrelsen Foto © : KNR / Malik Brøns
04. oktober 2023 15:31

Demokraatit er tilbage i koalitionen i Kommunqarfik Sermersooq.

Demokraatit og Inuit Atagatigiit har nemlig givet hinanden håndslag på en ny koalition. 

Det skriver kommunen selv i en pressemeddelelse.

Dermed sidder de to partier nu - igen - sammen på magten i den store hovedstadskommune.

Røg ud for halvandet år siden

Det er blot halvandet år siden, at Inuit Ataqatigiit sidst skiftede samarbejdsmakker i kommunalbestyrelsen. Dengang røg Demokraatit ud – og IA og Naleraq lavede en koalition sammen.

Nu er Demokraatit så tilbage i varmen igen, og Naleraq er ude af samarbejdet.

- Vi er utroligt glade for at genoptage vores koalitionssamarbejde med Inuit Ataqatigiit. Selvom vi ikke har været i koalition det seneste år, har vores tidligere tætte samarbejde i kommunalbestyrelsen vist, at vi sammen kan opnå store ting, siger Justus Hansen, der er gruppeformand fra Demokraatit.

I april 2022 røg Demokraatit ud af koalitionen, fordi partiet flere gange havde udtrykt mistillid over for daværende borgmester Charlotte Ludvigsen (IA).

Faktisk krævede partiet, at borgmesteren skulle gå af tilbage i november 2021.

Men Charlotte Ludvigsen trak sig som borgmester i maj. Nu hedder borgmesteren Avaaraq Olsen, og hun glæder sig til at arbejde sammen med Demokraatit.

- Jeg er meget glad for denne nye koalition. Vores tidligere samarbejde i kommunalbestyrelsen har lagt et solidt fundament, og selvom vi har haft et år uden koalition, er jeg sikker på, at vi nu kan fortsætte det gode arbejde, siger hun.

Anede ikke noget før i dag

I pressemeddelelsen står der, at ”med de store forandringer, der sker rundt om i vores kommune og den tilvækst der forventes af nye borgere til kommunen, mener koalitionen, at det er nødvendigt at udarbejde politiske langtidsplaner og reformer og lægge en politisk strategi for samfundet og for erhvervslivet.”

Men der står ikke noget om, hvorfor IA ikke længere vil være samarbejdsmakker med Naleraq.

Og hos Naleraq var der ingen, der anede ugler i mosen, siger gruppeformand Ken Madsen til KNR.

- Jeg blev ringet op af borgmesteren omkring klokken 13 i dag. Vi har ikke vidst noget før det, siger han.

- Der var ikke rigtig nogen begrundelse i samtalen. Jeg fik at vide, at de (IA, red.) skal arbejde med Demokraatit i stedet for os.

- Jeg har ikke så mange kommentarer. For halvandet år siden var vi alle tre i koalition, men så blev Demokraatit smidt ud, fordi IA ikke havde tillid til dem længere. Det må de have fået igen.

Der er 19 pladser i kommunalbestyrelsen. IA sidder på otte pladser, og Demokraatit sidder på to.

Naleraq har også to pladser.