Charlotte Ludvigsen trækker sig som borgmester efter møgsager

Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Charlotte Ludvigsen, trækker sig fra sin post.  - Hvis der ikke er tillid til mig, kan jeg ikke stå i spidsen for at gennemføre vores politik, siger hun.
Charlotte Ludvigsens beslutning om at stoppe sker i kølvandet på en række møgsager og kritik af  kommunens administration af boligområdet. Foto © : Christian Sølbeck
27. maj 2022 17:05

Charlotte Ludvigsen (IA) trækker sig fra borgmesterposten i Kommuneqarfik Sermersooq.

- Jeg kan ikke stå i spidsen for at gennemføre vores politik i kommunen, hvis der ikke er tillid til mig, skriver Charlotte Ludvigsen i en pressemeddelelse.

Derfor vil hun formelt trække sig som borgmester den 15. juni.   

Charlotte Ludvigsens beslutning om at stoppe sker i kølvandet på en række møgsager og kritik af  kommunens administration af boligområdet.

LÆS OGSÅ Professor om opsigtsvækkende boligrapport: Mængden af problemer er markant 

Det har både Selvstyrets Tilsynsråd og senest en revisionrapport påpeget. 

Problematiske underskrifter

I pressemeddelelsen skriver borgmesteren, at sagerne i kommunen er komplicerede og problemfyldte.

Boligpraksis i strid med reglerne 

 

  • Den 9. november 2021 satte Selvstyrets Tilsynsråd en stopper for, at kommunen må indgå nye langtidslejekontrakter med private virksomheder, hvor kommunen genudlejer boligerne som almene via Iserit.
     
  • Det er en praksis, som kommunen har anvendt siden 2015 for at skaffe nye boliger i byen. 
     
  •  Tilsynsrådet har konkluderet, at den praksis er i strid med kommunalfuldmagtsreglerne.
     
  • I november sidste år kom det også frem, at borgmester Charlotte Ludvigsen havde givet grønt lys til et lån på 20 millioner kroner, som ikke havde været behandlet i kommunens udvalg. 
     
  • Lånet skulle bruges til, at kommunens boligselskab, Iserit, kunne købe ejendomme i 2025. 
     
  • Og i dag er det kommet ud, at der er endnu en sag om 20 millioner kroner, som ikke blev politisk godkendt. Denne gang er det et køb af et asfaltværk fra Munck Gruppen i 2020, hvor borgmesteren skrev under på købsaftalen, uden at kommunalbestyrelsen havde behandlet sagen.

I to sager fra 2020 har hun skrevet under på henholdsvis et lån og en købsaftale til hver 20 millioner kroner. Problemet var bare, at ingen af de to sager havde været behandlet politisk i kommunen. De var altså ikke godkendt - eller afvist - af kommunalbestyrelsen.

I et interview med Qanorooq i aften siger Charlotte Ludvigsen:

- Den største grund til, at jeg træder tilbage, er de underskrifter, der nu er to af. Jeg føler, at min troværdighed tager skade. Jeg vil heller ikke sidde på min stol bare for at sidde på min stol, hvis ikke jeg har borgernes tillid.

Hun uddyber:

- Den største grund er naturligvis de sager, hvor finans- og erhversudvalget og kommunalbestyrelsen ikke blev taget med, og gav deres tilladelse. Min troværdighed led skade. Derfor føler jeg også, at hvis vi skal fuldføre vores vigtige politiske mål, så er det bedst, hvis jeg trækker mig tilbage.

Charlotte Ludvigsen overtog borgmesterposten i juni 2019 fra Asii Chemnitz Narup. 

Hun fik 1512 personlige stemmer ved kommunalvalget i april sidste år.

Kritisk revisionsrapport

Tidligere på måneden viste en revisionsrapport omfattende problemer med kommunens administration af boligområdet.

Rapporten fik professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, til at sige, at han aldrig havde set en så alvorlig og kritisk rapport.

I rapporten bliver en sag om den manglende politiske godkendelse af et lån til kommunens boligselskab Iserit fra november 2020 år også kritiseret. Den var den første af de to sager, der i dag har fået borgmesteren til at trække sig.

LÆS OGSÅ Kommunalforsker: Det er kommunens ansvar at rydde op i boligsagen

Professoren sagde sådan her på spørgsmålet om, hvor alvorligt det er, hvis en aftale ikke er blevet behandlet politisk:

- Man kan sige, at hvis man bare er kommet lidt sent på den og bagefter går tilbage til politikerne, og de efterfølgende godkender det, så har man på en eller anden måde repareret på det. Kunne man sige.

- Men det er stadigvæk den forkerte rækkefølge. Politikerne har jo ikke nogen mulighed for at sige nej, når en aftale allerede er indgået, og hvis ikke man kan tilbagekalde den aftale, og bliver forelagt det her til en form for efterbevilling, så kan man jo ikke sige nej til den her efterbevilling, sagde Per Nikolaj Bukh tilbage i maj.