Kommunalforsker: Det er kommunens ansvar at rydde op i boligsagen

Selv hvis der bliver placeret politisk ansvar i sagen om Kommuneqarfik Sermersooqs lejeboliger, vil det ifølge kommunalforsker Roger Buch ikke have de store konsekvenser.
Kommuneqarfik Sermersooq skal selv sørge for, at boligsagen ikke gentager sig. Foto © : KNR / Malik Brøns
17. maj 2022 09:30

Kommuneqarfik Sermersooq brød reglerne ved at genudleje boliger.

Dog vil det ifølge kommunalforsker Roger Buch ikke resultere i store konsekvenser for de involverede politikere i hovedstadskommunen. 

Kommunen har siden sidste år været under kritik, da det kom frem, at det var i strid med reglerne, at de udlejede almene boliger gennem Iserit. 

Og nu har revisionsfirmaet Deloitte udarbejdet en rapport om kommunens administration af boligområdet, som rejser mange kritikpunkter.

Ordningen koster nemlig kommunekassen dyrt, da huslejeindtægterne er lavere end udgifterne. 

Undgå lignende fejl i fremtiden 

Kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, har gennemset rapporten og udlægger konsekvenserne af sagen.

Boligpraksis i strid med reglerne 

 

Den 9. november 2021 satte Selvstyrets Tilsynsråd en stopper for, at kommunen må indgå nye langtidslejekontrakter med private virksomheder, hvor kommunen genudlejer boligerne som almene via Iserit.


Det er en praksis, som kommunen har anvendt siden 2015 for at skaffe nye boliger i byen. 

 

Tilsynsrådet har konkluderet, at den praksis er i strid med kommunalfuldmagtsreglerne.


Fordi der er tale om langtidslejekontrakter fortsætter ordningen med at koste kommunekassen millioner. 

 

For eksempel har ordningen kostet kommunekassen 11 millioner i 2020, 17 millioner i 2021 og koster kommunen 27 millioner i år.

- Jamen så skal man jo tage den her kritik meget, meget alvorligt, og det er jeg også sikker på, at man gør. Og sørge for at finde ud af, hvad det er, der er gået galt. Hvad er det, der ikke er gjort godt nok, og så sørge for at man i fremtiden, ikke kommer til at lave de samme fejl, siger Roger Buch.

Det var Selvstyrets Tilsynsråd, som slog fast, at Kommuneqarfik Sermersooqs praksis med at genudleje boliger strider mod kommunalfuldmagtsreglerne, da udgifterne til lejeaftalerne er større end indtægterne fra beboernes husleje.

Ordningen har kostet kommunekassen 17 millioner i 2021 og forventes at koste 27 millioner i år. 

Tilsynsrådet satte dermed en definitiv stopper for praksissen. 

Roger Buch fortæller, at det er kommunens eget ansvar at få ryddet op i sagen. Der kommer ikke nogen udefra og tager sig af det. 

Placering af politisk ansvar

Desuden har Selvstyrets tilsyn opfordret kommunalbestyrelsen til at genoptage et punkt om at placere det politiske ansvar i sagen. 

Det havde et flertal i kommunalbestyrelsen ellers afvist at behandle 18. februar. Men tilsynet vurderer, at den beslutning var ulovlig. 

LÆS OGSÅ Boligsagen bobler igen: Tilsyn går i rette med kommunalbestyrelse om det politiske ansvar

Dog vil det i første omgang, ifølge Roger Buch, ikke få de store konsekvenser for dem, der ender med ansvaret, udover en tildeling af kritik og dårlig omtale i pressen. 

- Men derudover har man jo ikke nogen sanktionsmuligheder. Det er meget svært at fjerne politikere. Politikerne bliver valgt af vælgerne, og det er meget vanskeligt at udskifte en borgmester eller en udvalgsformand, siger Roger Buch. 

Dermed er det op til vælgerne at beslutte, hvorvidt de ansvarlige politikere skal genvælges til næste valg.