Debataften om Hans Egede blev forlænget med knap en time: Hvorfor skal vi stoppe nu?!

Cirka 60 mennesker troppede op i Nuuks kulturhus for at diskutere en statue. Og de havde ikke travlt med at komme hjem.
Dialogmøde startede klokken 19 og skulle have sluttet klokken 20.30. Men de fremmødte ville ikke stoppe med at snakke. Foto © : Malik Brøns, KNR
Skrevet af Christine Hyldal
20. juli 2020 23:16

- Det her er vigtigt! Hvorfor må vi ikke diskutere længere? Vi har brug for mere tid.

En mand i hvid t-shirt har grebet mikrofonen og har rejst sig op foran de cirka 60 fremmødte i i Nuuks kulturhus Katuaq, hvor der mandag aften er såkaldt dialogmøde om Hans Egede-statuen.

For skal den dansk-norske missionær blive stående på sin klippe i den koloni, han selv grundlagde for 299 år siden, og skue ud over havet? Eller skal han væk, fordi han symboliserer kolonialisme og dansk overherredømme? 

Det er dagsordenen. Og selv om det såkaldte dialogmøde startede klokken 19 og skulle have sluttet klokken 20.30, slutter det klokken 21.10.

LÆS OGSÅ Hårtop, tamp og tatoveringer: Hvad er fup og fakta i fortællingen om Hans Egede?

- Vi må lige spørge Katuaqs personale, om det er ok, at vi bliver længere, siger aftenens ordstyrer, kommunalbestyrelsemedlem Inge Olsvig Brandt (IA) klokken 21.

Mødet er arrangeret af Kommuneqarfik Sermersooq, som indtil klokken 23.59 tirsdag aften har en afstemning kørende om statuens fremtid. Stemmetallene kort før klokken 22 mandag aften – altså et døgn for deadline - er 745 stemmer for at statuen bliver stående. 407 har stemt for at få den flyttet.

I er så forkælede!

Før tidsplanen for alvor begynder at skride, har de fremmødte delt sig ind i ni grupper for at diskutere, hvad der er godt og skidt ved statuen.

Ikke alle var helt tilfredse med udsigten til gruppearbejde.

- Vi er ikke kommet for at arbejde i grupper, siger en midaldrende mand og bevæger sig hen mod bordet med kaffe og kage. 

Andre er anderledes ivrige.

Foto © : Malik Brøns, KNR

- I unge mennesker er så forkælede, lyder det fra en nydelig ældre herre med stok, hvidt hår og sorte briller uden på de buskede øjenbryn, imens han vifter med en løftet pegefinger.

De unge er utilfredse. Derfor er der hærværk mod statuen. Flere ældre er blevet fornærmede og skuffede over det. De unge bruger hærværk som et udtryk for deres mening.

LÆS OGSÅ Status på afstemning: Hans Egede rokker sig ikke en centimeter 

- På den anden side af bordet foran ham sidder fire unge, som ikke er helt enige.

Statuen kan jo bare flyttes til et andet sted, vi har jo masser af plads her. Den symboliserer kristendom, og den har sammenhæng med kolonialisering. Der er splittelse i samfundet på grund af den statue, lyder modargumentet.

Vrede kan komme til at fylde for meget

De ni debatgrupper er en efter en i bedste klassestil begyndt at fremlægge deres argumenter foran alle.

Mange midaldrende og ældre mennesker har fundet vej til Katuaq – og det smitter af på fremlæggelsen:

Hvis statuen skal flyttes – hvor skal den så flyttes hen? Nogle har boet i Nuuk i mange år – de mener, at statuen har stor værdi for Nuuks historie. Statuen har været der, siden før vi blev født – den står på et værdigt sted, som man har ærefrygt for. Grønlændere indsamlede selv penge for at rejse den, lyder det fra en gruppe.

Foto © : Malik Brøns, KNR

Hans Egedes historie er også vores historie. Vi mener det alvorligt. Vi er kristne, og det er næsten alle grønlædere. Det mener vi, der er født i Nuuk, og dermed basta, lyder det fra en anden gruppe.

Nogle af vores bedsteforældre indsamlede penge til den statue. Det ville være respektløst overfor dem at flytte den, lyder et tredje argument.

Men der er også yngre debatdeltagere, som har et helt andet og mindre tilbageskuende syn på det hele.

Hvis man ikke taler ud om sine egne følelser, så vil vreden fylde for meget. Vi er for nikkende her – vi siger ja til alt, det er ikke sundt, siger endnu en gruppe.

En historiestuderende på Ilisimatusarfik siger:

- Jeg vil ikke komme med argumenter hverken for eller imod. Men vi har nok manglet den her debat – sådan ser det i hvert fald ud på sociale medier. Måske kan vi komme tættere på hinanden ved at være i dialog. Hvis ikke Hans Egede-debatten havde været her, havde vi jo ikke siddet her. 

Foto © : Malik Brøns, KNR

Klapsalver ruller mod hende – og så skulle aftenen egentlig være slut. Men en ældre kvinde i gul skjorte med blomster på beder om at få mikrofonen.

- Har I hørt, hvorfor dem, der lavede hærværk på statuen, gjorde det?, sprøger hun.

- Nej, svarer ordstyrer Inge Olsvig Brandt.

Vi er interesseret i at høre jeres holdninger.

Den ældre kvinde bliver ved:

Debatten har været alt for kort!, udbryder hun.

kommuneqarfiga kan du, hvis du bor Kommuneqarfik Sermersooq, deltage i debatten og stemme om statuens fremtid. Afstemningen lukker klokken 23.59 tirsdag aften.