Debat om skarp Kielsen-kritik i stenbidersagen: Vi er nødt til at holde pause

Lige nu er der debat i Inatsisartut om stenbidersagen. Og debatten er startet hårdt ud.
Debatten blev sparket hårdt i gang i Inatsiartut.  
08. oktober 2020 18:33

Inatsisartut behandler lige nu Revisionsudvalgets skarpe kritik af Kim Kielsen i den såkaldte stenbidersag.

Det er en samlet opposition, der har bedt om at få sagen debatteret i dag - for oppositionen vil have diskuteret, om sagen skal have politiske konsekvenser for Kim Kielsen.

Ingen af oppositionspartierne har på forhånd ønsket at sige, om de vil erklære mistillid til formanden for Naalakkersuisut.

Det er dog meget sandsynligt, har samfundsforsker Birger Poppel tidligere sagt til KNR.

Sagen handler om, hvorvidt formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (Siumut), var inhabil, da han var med til at hæve kvoterne for stenbider, samtidig med at han havde lejet sin båd ud til en fisker. 

Sagen er undersøgt to gange

Sagen blev undersøgt to gange. Først af advokatfirmaet Poul Schmith, som Naalakkersuisut selv havde hyret. Siden kom Revisionsudvalget med en beretning, som lå klar 7. september. Og den var kritisk. 

Udvalget bragte en "skarp påtale" og fremhævede dele af sagen, som ”kritisabel". Og det er om den kritik skal have konsekvenser for Kim Kielsen, som politikerne diskuterer i en marathondebat lige nu.

Kort om stenbider-sagen:

 

12. maj besluttede Naalakkersuisut at hæve kvoten for stenbider ved at overflytte restkvoten på stenbider for 2019 på 204 tons til 2020.

 

Det var en politisk beslutning, der lagde grund for genåbningen af to områder.

 

Det var i området nord for Paamiut og til og med Kangerlussuaq. Det var ellers meddelt en uge før, at man havde lukket for indhandlingen af stenbidere.

 

IA: Var Kim inhabil?

Sagen om inhabilitet begyndte i starten af juni, og det var Inuit Ataqatigiit, der flyttede fokus over på den.

 

Det skete, da partiet ville vide, om Kim Kielsen personligt fik gavn af at være med til Naalakkersuisuts beslutning om at hæve stenbiderkvoten, samtidig med at han havde udlejet sin private båd til en fisker.

 

Kim Kielsen var med på mødet. Og han fortalte ikke resten af Naalakkersuisut, at han potentielt kunne være inhabil, da han havde lejet sin båd ud til en fisker, der fiskede efter stenbider.

 

Naalakkersuisut hyrer advokat

Da kritikken begyndte at vælte ned over Kielsen, sendte formanden for Naalakkersuisut selv sagen til vurdering hos advokatfirmaet Poul Schmith.

 

Kim Kielsen handlede ikke i strid med reglerne om inhabilitet, da han var med til at hæve kvoterne for stenbider, samtidig med at han havde udlejet sin båd til en fisker. Det konkluderede Advokatfirmaet Poul Schmith.

 

Revisionsudvalg rejser skarp påtale

Inatsisartuts Revisionsudvalg har efterfølgende udgivet dets beretning om sagen.

 

Og her bringer udvalget både "skarp påtale" og fremhæver forhold, der beskrives som "kritisabelt".

 

- Udvalget påtaler skarpt og henleder særligt Inatsisartuts opmærksomhed på, at Formanden for Naalakkersuisut ikke, i denne sag, har været opmærksom på habilitetsspørgsmålet.

 

Disse bemærkninger er, ifølge en særlig skala, den mest kritiske bemærkning inden for revisionsudvalgets vurderende bemærkninger.

Og debatten er sparket hårdt i gang i Inatsiartut.  

Naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq (NQ) startede forespørgselsdebatten. 

 

LÆS OGSÅ Stenbidersagen: Opposition sætter Kielsen-kritisk beretning på dagsordenen i Inatsisartut på torsdag

- Formanden for naalakkersuisut burde nok havde oplyst resten af naalakkersuisut om, at han sad i en mulig habilitetssag forud for hævelse af stenbiderkvoten, men der er ikke sket en lovbrud, siger han. 

Derefter gik Siumuts Karl-Kristian Kruse op på talerstolen. 

- Fra Siumut vil vi blot sige, at for det første arbejder Naalakkersuisut efter loven. Men nu ønsker oppositionen, at debatten skal være om, hvorvidt formanden for naalakkersuisut har tilgodeset en kammerat, siger han. 

- Indtil videre har jeg ikke set bevis på, at han har omgået nogen som helst regler. Det er alle i Siumut enige i.

Det fik Hans Enoksen fra Partii Naleraq til at stå op og skælde kollegaen ud. 

- Revisionsudvalget har påpeget, at visse regler er blevet omgået, siger han.

- Du skal ikke forsøge at smide grus i maskineriet og beskylde os for, at vi har fået optaget det her på dagsordenen. Jeg mener, at vi skal stoppe mødet i en halv times tid på baggrund af det der er blevet sagt.

Pause til at køle af

Og så rejste formand for Inatsisartut, Vivian Motzfeldt (Siumut) sig op: 

- Vi afbryder mødet foreløbig i en halv time, skændte hun. 

Tilbage i salen efter pausen tog Aleqa Hammond fra Nunatta Qitornai Kim Kielsen i forsvar. Han har fået en næse af Revisionsudvalget, og sagen bør ikke få yderligere konsekvenser, siger hun.

Nivi Olsen er enig. Sagen bør ikke få politiske konsekvenser, mener hun.    

LÆS OGSÅ Inden debat om stenbider-sagen: Mistillid til Kielsen er endnu ikke på tale

Oppositionen sidder på 14 pladser i Inatsisartut. Koalitionen sidder på 17. Så hvis den samlede opposition erklærer mistillid, har koalitionen stadig et flertal.

Og som det ser ud lige nu, har koalitionens partier fredet Kim Kielsen.