Debat om misbrug er igen eksploderet: For 10 år siden delte Pipaluk også sin dokumentar ud

Filminstruktør Pipaluk K. Jørgensen gjorde opmærksom på, hvor svært det er at få hjælp når man er blevet seksuelt misbrugt, da hun delte sin dokumentar ud til forbipasserende i Nuuk.
29. maj 2019 17:53

Filminstruktør Pipaluk K. Jørgensen er en af dem, der har reageret på den nu tidligere ministersekretær Eqaluk Høeghs opråb til handling mod de store sociale problemer herhjemme.

I en stadig mere tilspidset debat lagde Eqaluk Høegh en video på Facebook i går, hvor han siger sit job op som sekretær for formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen. 

Sagen kort
- DR har lavet dokumentaren "Byen hvor børnene forsvinder" om Tasiilaq.
- Den viser, at hver tredje barn i Tasiilaq er udsat for seksuelt misbrug, og hvert andet barn har en socialsag hos kommunen.
- Dokumentaren har endnu en gang fået debatten om sociale problemer i Tasiilaq og i resten af Grønland til at køre herhjemme.
- Onsdag 22. maj sendte en samlet opposition og støttepartiet Demokraterne et beslutningsforslag til Naalakkersuisut: Naalakkersuisut skal bede Danmark om yderligere hjælp til socialområdet, er deres krav.
- Mandag 27. maj bøjede Naalakkersuisut sig for kravet.

Videoen har fået mange reaktioner på de sociale medier.

LÆS OGSÅ Kim Kielsens sekretær i opråb mod overgreb: Siger op i video på Facebook

Men reaktionerne er ikke kun forbeholdt internettet. Tirsdag stak filminstruktør Pipaluk K. Jørgensen en stak DVD'er med sin dokumentar ”Oqarit Inuullutillu”, der handler om seksuelt misbrug, under armen og delte dem ud til forbipasserende i Nuuks bymidte.

Og det er ikke første gang, at Pipaluk K. Jørgensen prøver at gøre opmærksom på problemet med seksuelt misbrug. Dokumentaren er nemlig 10 år gammel.

- Dengang gik jeg rundt og sagde: Der er ingen hjælp at hente. Så vi må bare snakke sammen og få hjælp på den måde, siger Pipaluk Høegh.

LÆS OGSÅ Tasiilaqs problemer findes også i resten af landet

Dokumentaren har nået et forholdsvist stort publikum, da den er blevet vist i 10 byer i Grønland. Og filminstruktøren udtrykker frustration over, at hendes et årti gamle film stadig er meget relevant i dag.

- Det kan ikke passe, at der stadigvæk ikke bliver grebet mere ind overfor seksuelt misbrug af børn. Så derfor deler jeg den ud, siger hun.