Psykolog: Tasiilaqs problemer findes også i resten af landet
Og hvis vi skal gøre noget for for alvor at løse problemerne, er det ikke kun dygtigt personale, der skal til.
Det er hele landet, der skal hjælpe hinanden, siger Naja Lyberth, der er psykolog og traumeterapeut.
- Det er det lange, seje træk, vi skal igennem. Kommuneqarfik Sermersooq kan i hvert fald ikke klare det alene. Det er hele samfundet, der skal være med til at løfte opgaven. Både Selvstyret, befolkningen og kommunerne, siger Naja Lyberth.
Fra storfamilie til kernefamilie
Vi er gået fra at være én stor familie til en kernefamilie, og dét har påvirket os.
- Den opdragelse, der sker mange steder i Grønland, og også i Tasiilaq, det er ud fra storfamilielivet. Hvor man skulle være fælles om at hjælpes ad med at leve et liv sammen, hele livet ud. Og nu skal alle familier være kernefamilier, og det forventes, at alle skal være selvstændige individer, der skal klare livet selv, uden fælles hjælp, siger Naja Lyberth.
Flyet crasher
Og dén følelse af at skulle stå på egne ben, er vi ikke vant til.
Naja Lyberth bruger et fly som en metafor, når hun skal beskrive, hvordan den traditionelle opdragelse med storfamilien former mennesker: Forrest i cockpittet sidder forældrene og styrer som piloter.
Man er selv stewardesse, og derfor er man ikke klar, når man selv, som det er tilfældet i en kernefamilie, pludselig skal tage styringen i sit eget liv.
- Det kan ikke lade sig gøre, når man er stewardesseopdraget. For nogle lykkes det, men der er rigtig, rigtig mange, der har flycrashes. Og det er det, der sker nu. Det er senfølger af et liv, hvor man forventes at skulle klare livet selv.
- Selvmord, seksuelt misbrug og alkoholmisbrug, dét er stresssymptomer som følge af udviklingen fra den traditionelle kultur til det moderne samfund, siger Naja Lyberth.