De skal bevæge sig mere i Kujalleq: Når vi dyrker sport, tænker vi: Endelig fri for bøgerne!

Grønlands Idrætsforbund har en målsætning om at gøre Grønland til verdens mest aktive befolkning. Derfor har de indgået aftale med Kommune Kujalleq om mere bevægelse blandt de ansatte.
Dina Qaavigaq synes, det er godt for hovedet at være aktiv. Foto © : KNR / Jørgen Semionsen
02. februar 2024 07:52

Formanden for Grønlands Idrætsforbund (GIF) og borgmester i Kommune Kujalleq Stine Egede har indgået en aftale om, at medarbejderne i kommunen skal bevæge sig mere.

Derfor er KNR taget på gaden i Qaqortoq for at finde ud af, om byens borgere er klar på at sætte gang i kroppen og få pulsen op.

Arne Louie Møller er lærer på handelsskolen Nuiernermik Ilinniarfik i Qaqortoq. Derfor kan han nemt ende med at sidde ned det meste af dagen.

- Mine hænder og mit hoved er måske det, jeg bevæger mest, siger han.  

Formanden for Grønlands Idrætsforbund (GIF) og borgmester i Kommune Kujalleq Stine Egede har skrevet under på en aftale om mere bevægelse blandt de ansatte. Foto © : Kommune Kujalleq

Nogle af hans studerende bevæger sig allerede i undervisningslokalet - derfor er de ikke så bange for, hvis der skal sættes endnu mere fut i undervisningen.

- Her på skolen bevæger vi os. Vi har et bestemt fag sammen, siger Dina Qaavigaq og fortsætter:

- Vi følger et program på internettet, vi varmer op, træner og laver strækøvelser.

Og Dina Qaavigaq kan godt se det smarte i at være aktiv.

- Når vi dyrker sport, tænker vi: Endelig fri for bøgerne! Vi kan fokusere mere på bøgerne, når vi har været aktive med kroppen.

Verdens mest aktive befolkning

Grønlands Idrætsforbund har en målsætning om at gøre Grønland til verdens mest aktive befolkning. De kalder projektet Aalasa.

Ud over Stine Egede har borgmester Avaaraq Olsen i Kommuneqarfik Semersooq og borgmester Malik Berthelsen i Qeqqata Kommunia skrevet under på aftalen.

Nogle af opfordringerne fra idrætsforbundet til især personale på kontorer er, at medarbejderne bliver mere fysisk aktive eller går ture.

- Jeg er glad for, at vi har skrevet under på en samarbejdsaftale om målsætningen om, at vi skal blive verdens mest aktive land. Det vil lede til flere borgere med sundere livsstil i vores kommune, siger Stine Egede.

I den kommende tid vil GIF og kommunen have et sættere samarbejde og starte på fælles målsætninger, så der blandt andet kan være mere sportsligt samvær mellem generationerne.

Det er svært at bevæge sig

Ude på gaden fortæller taxachauffør Christian Lynge Hard, at han har en gyldig grund til ikke at bevæge sig så meget.

- Jeg har meget begrænsede muligheder for at dyrke sport, fordi jeg har meget dårlige hofter og knæ.

Han har tidligere spillet fodbold, men har taget på, siden han var nødt til at stoppe.

Christian Lynge Hard kan ikke længere spille fodbold på grund af dårlige knæ og hofter. Foto © : KNR / Jørgen Semionsen

- Muligheden for at kunne bevæge sig og tabe sig er meget begrænset, når man ikke kan spille fodbold, siger Christian Lynge Hard.

Han fortæller, at han nu bliver hjemme, når han ikke kan dyrke sport som før.

- Jeg går ikke så meget ud. Når jeg holder fri, kan jeg ikke så meget andet end at se fjernsyn, hvis ikke jeg er på internettet.