Grønlandske børn og unge blandt verdens mest aktive

Mere end halvdelen af de grønlandske børn og unge er fysisk aktive mindst én time om dagen, og det placerer dem helt i verdenstoppen.
Grønlandske børn og unge er med på toppen af listen over verdens mest aktive, og det skyldes blandt andet skolesystemet, og hvordan den grønlandske kultur dyrker naturen, fortæller seniorforsker Christina Schnohr. Foto © : KNR
12. januar 2023 07:11

Grønland skal være verdens mest fysisk aktive land i 2030.

Det er visionen i Grønlands Idrætsforbunds sundhedsstrategi fra 2020.

- At dømme ud fra de unges fysiske aktivitetsniveau er man godt på vej, siger Christina Schnohr, seniorforsker for Folkesundhed i Grønland, i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Jubel hos GIF: Det er virkelig stort, at sporten har fået sin egen naalakkersuisoq

Christina Schnohr har stået i spidsen for en ny undersøgelse af børn og unges aktivitetsniveau.

Undersøgelsen viser, at grønlandske børn og unge er blandt toppen af listen over verdens mest fysisk aktive børn og unge.

Resultatet imponerer

I alt deltog 72 grønlandske skoleelever i alderen 11-16 år i undersøgelsen, der strakte sig over en uge.

Eleverne fik en bevægelsesmåler klistret fast på benet, så forskerne kunne undersøge, hvor aktive de var i løbet af en dag.

- Eleverne synes, det var sjovt at gå rundt med måleren på, og det var relativt lige til for forskerne at gennemføre, siger Christina Schnohr til KNR.

Ifølge seniorforskeren var resultaterne fra målingerne mildest talt overraskende:

- Det er en rigtig god nyhed. 56 procent af børnene lever op anbefalingerne fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, og de nationale anbefalinger om, at børn skal være aktive mere end én time om dagen med moderat eller høj intensitet. Så resultaterne var rigtig, rigtig glædeligt overraskende, fortæller Christina Schnohr.

Giver Danmark baghjul

Resultaterne viser, at de grønlandske elever gennemsnitligt sidder stille i seks timer og 36 minutter dagligt, mens danske børn og unge er inaktive i 11 timer og 16 minutter dagligt.

Og mens 56 procent af de grønlandske børn og unge kan bolstre sig med, at de lever op til WHO’s anbefalinger, er det altså kun 26 procent af de danske børn og unge, der kan prale af det samme.

I følge Christina Schnohr ligger forskellen i, hvordan den grønlandske kultur dyrker naturen mere, går på jagt eller vandrer i fjeldet. Men forskellen ligger også i, hvordan undervisningen og skolesystemet er indrettet.

- Danske børn går typisk til forskellige fritidsaktiviteter, og så sidder de stille i løbet af dagen, mens de grønlandske børn har en markant mere aktiv skoledag og er mindre stillesiddende - altså det er jo næsten fem timers forskel, der er på den inaktive adfærd, siger hun til KNR.

Rapporten henviser til resultater fra lignende undersøgelser, der viser, at 26 procent af de 11-årige og ni procent af 15-årige svenskere lever op til anbefalingerne. I Canada er det 33 procent, der lever op til anbefalingerne, og i Kina er det 34 procent.