Børneeksperimentet: De har ventet 68 år: Nu skal de bare vente et år mere
'Børneeksperimentet' skal være undersøgt færdigt om et år og to måneder.
Det viser opgavebeskrivelsen for den kommission, der skal undersøge, overvejelser, oplevelser og beslutninger om eksperimentet, hvor 22 grønlandske børn blev sendt til Danmark i 1951.
- Jeg ser frem til at få sat et punktum i sagen. Det skylder vi de berørte børn og det grønlandske folk, siger naalakkersuisoq for sundhed, sociale anliggender og justitsområdet, Martha Abelsen.
Det er 68 år siden, at 22 grønlandske børn måtte sige farvel til deres familier for at blive sendt til Danmark. Her skulle de lære dansk sprog og kultur og senere sendes tilbage til Grønland som spydspidser i en modernisering af landet.
LÆS OGSÅ Partier strides om eksperiment-kommission
De fleste af børnene kom dog aldrig tilbage til deres familier. De blev placeret på et børnehjem i Nuuk efter opholdet i Danmark, hvor de havde mistet deres modersmål.
I februar i år blevet sagen igen trukket frem af gemmerne, hvor både et af børnene fra eksperimentet og flere politikere krævede en undskyldning fra både danske og grønlandske myndigheder.
Ingen undskyldning
En undskyldning blev det ikke til, men formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, og den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen, aftalte i stedet at få lavet en udredning af omstændighederne ved eksperimentet.
Derfor har departementet for Sociale anliggender og Socialministeriet nu i fællesskab offentliggjort et kommissorium for, hvad der skal undersøges.
- Jeg glad for, at vi nu får kastet lys over de beslutninger, der blev truffet dengang. Det handler ikke om at placere skyld, men om at vi alle bliver klogere på vores fælles historie, så vi sammen kan se fortiden i øjnene, siger børne- og socialminister Mai Mercado.
Om cirka 14 måneder skal de to til tre fagpersoner, der får opgaven, være færdige med deres udredning.
LÆS OGSÅ Både Danmark og Grønland har ansvaret for eksperimentbørnene
De skal blandt andet undersøge, hvad der blev gjort og overvejet i forhold til at lave eksperimentet og udvælge børnene. De skal også undersøge hvilke forhold, børnene levede under i Danmark og på børnehjemmet i Nuuk, og hvilke konsekvenser det fik for dem.
Arbejdet med undersøgelserne skal bygge på historiske kilder og interviews med nulevende personer. Det er dog ved at være sidste udkald. Af de 22 børn fra eksperimentet lever bare seks endnu.
Helene Thiesen på 74 år var et af børnene i eksperimentet. Hun var syv år dengang.
- Nu kan vi komme til bunds i det og finde ud af, hvad der skete. Det synes jeg er rigtigt godt, sagde Helene Thiesen i februar om aftalen om udredningen.