Forsker: Danskere ved for lidt om kolonitiden

Ifølge en dansk forsker og journalist, så ved danskerne for lidt om Danmarks tid som kolonimagt i Grønland. Derfor er hun i gang med at skrive en bog, som især skal belyse perioden efter anden verdenskrig.

I perioden efter anden verdenskrig gennemgik det grønlandske samfund en moderniseringsproces, som i 1953 resulterede i, at Grønland i 1953 gik fra være en koloni til et dansk amt. 

- Desværre er der ret mange danskere, som ikke kender så meget til de her sager, siger forsker og forfatter Anne Kirstine Hermann til KNR.

LÆS OGSÅ Forsker vil have kolonitidens ofre til orde

I den bedste mening

Hun henviser til, at folk blev tvangsflyttet fra bygder til byer, og børn som i et eksperiment blev sendt til Danmark i forsøget på at modernisere det grønlandske samfund efter dansk forbillede.

Men Anne Kirstine Hermann vil gerne gøre op den danske opfattelse af, at det alt sammen skete i den bedste mening.

- Det er den opfattelse, som jeg håber, at min forskning kommer til at rokke ved. For så uskyldigt var det ikke.

Derfor vil Anne Kirstine Hermann gerne i kontakt med de sidste generationer af grønlændere, som på egen krop oplevede den danske assimilationspolitik i perioden fra 1945 og ind i 1960’erne.

LÆS OGSÅ Skal Danmark sige undskyld?

Efterlyser fortællinger

For det første skal de personlige fortællinger gemmes for eftertiden samtidigt med, at læserne får en bedre forståelse for, hvordan Danmark forsøgte at trække dansk sprog og kultur ned over grønlænderne.

- Jeg vil håbe, at den danske læser får det ud af bogen, at de får en større bevidsthed om vores fortid i Grønland som danskere og den kolonimagt, vi har været, siger hun.

LÆS OGSÅ Eksperiment-børn får ingen officiel dansk undskyldning

Den danske regering har tidligere ikke ville give en undskyldning til grønlandske børn, der i 1951 blev sendt til Danmark.

Om det så bliver aktuelt, når bogen udkommer, det har Anne Kirstine Hermann dog ikke en holdning til. 

- Det er ikke mit bord. Jeg lægger jo bare fakta og kendsgerninger frem som forsker og journalist, og hvad der så skal ske politisk, det er der nogle andre, der må tage stilling til, siger Anne Kirstine Hermann

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt