Forsoningskommission Skal Danmark sige undskyld?

- Nogle borgere, især fra den ældre generation, har overfor Forsoningskommissionen udtrykt, at det vil være på sin plads, at de får en undskyldning for den behandling, de har været udsat for i udviklingens navn.
Foto © : Saammaateqatigiinnissamut isumalioqatigiissitaq
28. december 2017 07:40

Sådan skriver Forsoningskommissionen i sin betænkning og anbefaler, at Naalakkersuisut rejser en debat her til lands om en undskyldning.

I Danmark ser flere politikere dog ikke grund til en officiel undskyld fra Danmark.

Det fremgår ikke, hvem undskyldningen skal komme fra. Men flere borgere har over for kommissionen udtrykt ar på sjælen efter bl. a. tvunget skoleophold i Danmark som børn, tvangsflytninger og fødestedskriteriet.

LÆS OGSÅ Forsoningskommissionens anbefalingerne er for generelle

Men i Danmark bider en række politikere netop mærke i anbefalingen om en undskyldnings-debat.

Ifølge Grønlandsordfører Christian Juhl fra Enhedslisten er behovet for en undskyldning det vigtigste i betænkningen. Og han forstår klart anbefalingen som om, at den danske stat bør undskylde for kolonitiden i Grønland.

- Det bør enhver stat kunne gøre på vegne af fejl i historien. Og der har virkelig været store, alvorlige fejl her (…).

LÆS OGSÅ Forsoning er på skoleskemaet

Grønlandsordfører hos SF, Karsen Hønge, bakker delvis Christian Juhl op. På spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal undskylde for begivenheder under kolonitiden i Grønland, siger han:

- Det vil jeg ikke på forhånd afvise. Men så bliver man nok nødt til at være noget mere præcis end det, jeg har hørt ind til nu. Så må man sige præcis i hvilken situation, man mener, man har brug for en undskyldning.

Hos regeringspartiet Konservative Folkeparti forstår grønlandsordfører Rasmus Jarlov, at kommissionen bevidst har undladt at sætte en afsender på en mulig undskyldning i respekt for, at Danmark ikke ville deltage i kommissionen.

Men han mener ikke, at Danmark overordnet skal undskylde for danske myndigheders handlinger i Grønland frem til hjemmestyreordningen. Men han erkender, at der gennem tiden er blevet begået fejl fra dansk side i Grønland.

LÆS OGSÅ Røde partier roser anbefalinger i Forsoningskommissionen

- Én ting er, at der måske er specifikke ting, der måske kunne være gjort anderledes og medført bedre resultater. Noget andet er at gå ud og pålægge Danmark generel skyld og have dårlig samvittighed over den måde, grønlænderne er blevet behandlet på. Og det sidste, mener jeg ikke, er tilfældet.

Tidligere udenrigsminister og i dag grønlandsordfører hos Radikale Venstre, Martin Lidegaard, er af samme holdning som Jarlov.

I et interview til Qanorooq 8. december sagde næstformanden i Forsoningskommissionen, Dorthe Kathrine Olsen:

- Det handler om interne forhold i Grønland, vi er ikke nået til Danmark endnu. De har besluttet ikke at deltage.

Formanden fra Naalakkersuisut, Kim Kielsen, har udbedt sig betænkningstid og har ikke ønsket at kommentere på anbefalingerne endnu.