Forsker vil have kolonitidens ofre til orde

Dansk forsker og forfatter vil gerne i kontakt med de sidste generationer af grønlændere, som på egen krop oplevede den danske assimilationspolitik i perioden fra 1945 og ind i 1960’erne, inden fortællingerne forsvinder.
Anne Kirstine Hermann har i de seneste måneder hun gravet i FN’s arkiver i New York for at finde ud af, hvad der skete på politisk plan, da Grønland blev indlemmet i Danmark. Foto © : Pressefoto
Skrevet af Simon Uldum -
06. februar 2018 09:22

Den danske forsker og forfatter Anne Kirstine Hermann søger folk, som har oplevet den danske koncentrationspolitik, tvangsflytninger, eksperimenter med børn eller er juridisk faderløse.

- De generationer, der oplevede de allermest barske dele af den danske politik i Grønland er i dag enten ældre mennesker eller allerede gået bort. Derfor er det vigtigt at få indsamlet deres historier, inden det er for sent, skriver Anne Kirstine Hermann i en pressemeddelelse.

Anne Kirstine Hermann er i gang med at skrive en bog om, hvad der skete, da Grønland gik fra at være en koloni til at være et amt i Danmark i årene efter Anden Verdenskrig.

Researcher i FN's arkiver i New York

De seneste måneder har Anne Kirstine Hermann gravet i FN’s arkiver i New York for at finde ud af, hvad der skete på politisk plan, da Grønland blev indlemmet i Danmark.

- Uanset hvad ens holdning er til Danmark eller til Grønland, er det vigtigt, at kommende grønlandske og danske generationer forstår, hvad der skete i disse afgørende år. Hvad vores landsmænd gjorde eller var udsat for. Derfor håber jeg meget, at folk, der har oplevet tvang og overgreb som konsekvens af den danske politik, vil fortælle mig deres historie, siger Anne Kirstine Hermann.

Anne Kirstine Hermann kontaktes på telefon +45 27 59 19 10 og på mailadressen ahermann@ruc.dk. Man kan også kontakte hendes grønlandske samarbejdspartner Oline Inuusuttoq Olsen på telefon 58 34 30.