Anne Kirstine Hermann har i de seneste måneder hun gravet i FN’s arkiver i New York for at finde ud af, hvad der skete på politisk plan, da Grønland blev indlemmet i Danmark.Foto: Pressefoto

Forsker vil have kolonitidens ofre til orde

Dansk forsker og forfatter vil gerne i kontakt med de sidste generationer af grønlændere, som på egen krop oplevede den danske assimilationspolitik i perioden fra 1945 og ind i 1960’erne, inden fortællingerne forsvinder.

Den danske forsker og forfatter Anne Kirstine Hermann søger folk, som har oplevet den danske koncentrationspolitik, tvangsflytninger, eksperimenter med børn eller er juridisk faderløse.

- De generationer, der oplevede de allermest barske dele af den danske politik i Grønland er i dag enten ældre mennesker eller allerede gået bort. Derfor er det vigtigt at få indsamlet deres historier, inden det er for sent, skriver Anne Kirstine Hermann i en pressemeddelelse.

Anne Kirstine Hermann er i gang med at skrive en bog om, hvad der skete, da Grønland gik fra at være en koloni til at være et amt i Danmark i årene efter Anden Verdenskrig.

Researcher i FN's arkiver i New York

De seneste måneder har Anne Kirstine Hermann gravet i FN’s arkiver i New York for at finde ud af, hvad der skete på politisk plan, da Grønland blev indlemmet i Danmark.

- Uanset hvad ens holdning er til Danmark eller til Grønland, er det vigtigt, at kommende grønlandske og danske generationer forstår, hvad der skete i disse afgørende år. Hvad vores landsmænd gjorde eller var udsat for. Derfor håber jeg meget, at folk, der har oplevet tvang og overgreb som konsekvens af den danske politik, vil fortælle mig deres historie, siger Anne Kirstine Hermann.

Anne Kirstine Hermann kontaktes på telefon +45 27 59 19 10 og på mailadressen ahermann@ruc.dk. Man kan også kontakte hendes grønlandske samarbejdspartner Oline Inuusuttoq Olsen på telefon 58 34 30.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt