Danske politikere: Grønlandske politikere kender Grønland bedst

Grønlandsudvalget i Folketinget har sendt en åben invitation til Inatsisartut om et tættere samarbejde.
Grønlandsudvalget i Folketinget ønsker at arbejde tættere sammen med de politiske udvalg under Inatsisartut. Foto © : KNR
11. november 2020 05:44

Den danske stat har stadig ansvaret for over 30 områder i Grønland. 

Men det er de grønlandske politikere, der oftest ved mest om, hvad der rører sig inden for områderne.

Sådan lyder erkendelsen fra Grønlandsudvalget i Folketinget, som derfor har sendt en åben invitation til formændene for de forskellige udvalg under Inatsisartut.

Udvalget foreslår i brevet at samarbejde tættere inden for de danske ansvarsområder.

- Vi vil derfor gerne høre, om jeres udvalg kunne være interesseret i, at vi sammen arrangerer et eller flere fælles møder mellem de forskellige udvalg i Inatsisartut og Grønlandsudvalget i Folketinget for at sikre den demokratiske inklusion på de områder, der stadig vedrører Grønland, står der i brevet.

LÆS OGSÅ Siumut i Folketinget: Grønland bør få garanti for egen udenrigspolitik

Brevet er underskrevet af Grønlandsudvalgets formand, Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut. Både hun, hendes kollega Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit og deres forgængere har ofte påpeget, at Inatsisartut oftere bør inddrages i sager, som Folketinget beslutter.

I øjeblikket drøfter Grønland, Færøerne og Danmark de sidste detaljer til en såkaldt Arktis-strategi, der skal gælde fra 2021. 

Og en række fælles møder på tværs af landene om strategien har vist én ting, står der i brevet fra Grønlandsudvalget:

-  I lyset af Arktisk Strategi er det blandt andet en selvfølge for os i Grønlandsudvalget, at man i forskellige Inatsisartut udvalg har den bedste forståelse og indblik i grønlandske perspektiver.

På grund af coronakrisen opfordrer Grønlandsudvalget til, at møder så vidt muligt bliver holdt virtuelt mellem de danske og grønlandske politikere.