Foto: Hordaland fylkeskommune/Flickr

Aftale: Danske elever skal lære historien om rigsfællesskabet

Eleverne i den danske folkeskole skal fremover have undervisning om rigsfællesskabet i faget historie. Men undervisningen bør ske i flere fag, mener blandt andre Foreningen Grønlandske Børn.

Fremover bliver det obligatorisk at undervise i det historiske forhold mellem Grønland, Færøerne og Danmark. Det har et flertal af Folketinget besluttet med en ændring af den danske skolereform fra 20114.

- Rigsfællesskabet med Grønland og Færøerne er en væsentlig del af både den fælles historie og vores nutid og med til at definere, hvem vi er. Kendskabet til Rigsfællesskabet skal styrkes, står der i aftaleteksten.

LÆS OGSÅ Regeringen vil sætte rigsfællesskabet på skoleskemaet

Rigsfællesskabet kommer til at blive et punkt på en liste med i øjeblikket 29 perioder i Danmarkshistorien.

Men det er endnu uvist, præcis hvad og hvor mange timer danske børn skal lære om rigsfællesskabets historie. Det skal en ekspertgruppe først beslutte.

Forening: Godt – men ikke godt nok

Med aftalen har politikerne delvist imødekommet et såkaldt borgerforslag om at sætte rigsfællesskabet på skoleskemaet.

Forslaget "Rigsfællesskabet på skoleskemaet” blev stillet i efteråret af organisationer og institutioner, blandt andre Foreningen Grønlandske Børn, De Grønlandske Huse og Ungdommens Røde Kors i Danmark.

LÆS OGSÅ Rigsfællesskabet skal på dansk skoleskema

Og generalsekretær hos Foreningen Grønlandske Børn, Puk Draiby, er på sin vis glad for den nye aftale.

- Det er meget glædeligt, at politikerne har lyttet til et generelt ønske om at få rigsfællesskabet mere frem på dagsordenen, og at det på den måde kommer ind i skoleskemaet, siger hun.

Men i borgerforslaget opfordrer organisationerne til, at rigsfællesskabet også indgår i fagene dansk, samfundsfag og natur-teknologi.

- Vi (ser, red.) gerne, at (…) det moderne rigsfællesskab også kommer på dagsordenen. At det bliver naturligt, at man læser grønlandsk og færøsk litteratur, lige som man læser dansk litteratur. At når man beskæftiger sig med nogle globale, politiske forhold, også kigger mod Grønland og Arktis, siger Puk Draiby.

LÆS OGSÅ Danmark uddeler penge til viden om rigsfællesskabet

Med den nye aftale om undervisning i historie, frygter generalsekretæren, at undervisningen om rigsfællesskabet bliver for ensidigt.

- Jeg kunne frygte, at det blev for tilbageskuende, og der måske også blev et for meget dansk perspektiv på det. Så jeg vil håbe, at man vil få inviteret færøske og grønlandske personligheder ind i en definition af, hvad er de enkelte, historiske nedslag.

Hele årsagen til at lære danske skolebørn mere om Grønland og Færøerne bunder i  et ønske om bedre forståelse mellem indbyggerne i rigsfællesskabet, påpeger Puk Draiby.

- Der er mange fordomme og stereotyper om grønlændere, og vi tror på, at hvis der kommer en større viden om den mangfoldighed, som Grønland jo er, vil det også tynde ud i fordommene.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt