Foto: atuisoq

Siumut-afdeling: Dansk involvering i lufthavne er kolonialisme

Det vækker kraftig kritik i Siumuts lokalafdeling i Sisimiut, at Danmark muligvis kommer til at spille en rolle i de kommende lufthavnsbyggerier. Afdelingens formand mener, det er et tegn på kolonialisme.

Lars Løkke Rasmussen ankommer mandag til Nuuk, hvor han skal mødes med Siumut- og Naalakkersuisut-formand Kim Kielsen for at diskutere mulig dansk involvering i lufthavnspakken.

Hele sommeren har danske og grønlandske embedsmænd undersøgt muligheden for, at Danmark hjælper med at finansiere de nye lufthavne, der har en samlet værdi på 3,5 milliarder kroner.

Men det vækker langtfra glæde i Siumuts lokalafdeling i Sisimiut, at Danmark muligvis får en rolle at spille.

- Siumut Sisimiut kan på ingen måde acceptere at den danske stat vil være med til at bremse vejen til vores selvstændighed igennem at yde yderligere tilskud til det nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat. Kolonialismen lever og fortsætter i bedste velgående, skriver lokalafdelingens formand, Dorthea Isaksen, i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Dansk deltagelse i lufthavnsprojekter formentlig på vej

Hun mener, at den mulige danske involvering er et tydelig signal om, at Danmark ikke er klar til at lade Grønland blive selvstændig.

- Dette viser hvor meget danskerne ønskede at beholde vores land og dens værdier og hvor meget det ønsker at få en del af kagen. Dette viser endvidere hvor meget man ønsker at fortsætte med at nedtrykke samfundet.

Hun sender samtidig en stikpille til sine partifæller i hovedstaden.

- Siumuts politik er selvstændige mennesker, der lever af egne ressourcer ansvarligt, som udvikler sig og styrer og bærer sig selv selvstændigt. Dette har man vist glemt i hovedsædet i Nuuk, lyder kritikken.

Lokalpolitikerne i Qeqqeta har længe været særdeles kritisk overfor lufthavnspakken, da de to nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat formentlig vil overtage Kangerlussuaqs rolle som Atlantlufthavn.

Opdateret 18.40

Kim Kielsen vil ikke udtale sig om kritikken af dansk finansiering af lufthavnene, før der er lavet en aftale.

LÆS OGSÅ Lars Løkke kommer til Nuuk

 

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl