Dansk finanslov uden grønlandsk indflydelse

Den danske finanslov for 2015 blev i dag forhandlet på med plads med støtte fra SF og Enhedslisten - men uden indflydelse fra de grønlandske folketingsmedlemmer. Skuffende, mener IA.
13. november 2014 17:12

KØBENHAVN: Det er et rødt flertal i Folketinget - bestående af regeringen, SF of Enhedslisten - som torsdag er blevet enige om næste års finanslov i Danmark. Men det er sket, uden kravene fra IA og Siumut i Folketinget reelt er blevet forhandling.

Og det skuffer IA’s Johan Lund Olsen.

- Jeg er skuffet over, at vi som parlamentarisk grundlag for regeringen ikke er klar over om de områder, vi arbejder med, bliver tilgodeset. Jeg er også skuffet over, at vi ikke, som sidste år, havde mulighed for en tæt dialog med finansministeren, så vi havde en føling med hvor det bar hen med vores sager, meddeler Johan Lund Olsen.

Partiet har nu sendt et brev til finansminister Bjarne Corydon med spørgsmål om, hvor kravene fra IA lander.

Udskudt på grund af valg

Møderne mellem IA, Siumut og den danske finansminister Bjarne Corydin (S) blev udsat af ministeren selv, da valget til Inatsisartut blev udskrevet. Forklaringen lød dengang, at man ville tage forhandlingen op igen, når et nyt Naalakkersuisut er blevet nedsat.

Men så langt er det altså ikke nået. I stedet fremlagde regeringen, SF og Enhedslisten i dag et budget for næste år, der især har fokus på sundhed, børn- og unge-området og en ny form for dagpenge-ydelse til danskerne.

Doris Jakobsen fra Siumut forventer dog, at finansministeren fortsat vil mødes efter Inatsisartut-valget 28. november til en snak om partiets og IA's krav.

Tredje og sidste afstemning om finansloven finder sted 17. december.