Danmark vil stå fast på skibe i flok

Søfartsstyrelsen vil i dag forsøge at nå et skridt nærmere at sætte sit betydelige aftryk på det internationale regelsæt, der skal sørge for bedre sikkerhed ved sejlads omkring Grønland og det øvrige Arktis.

På et møde med den Internationale Maritime Organisation skal Søfartsstyrelsen således diskutere et foreløbigt udkast, og her er den vigtigste danske mærkesag kravet om den hyppigt omtalte konvoj-sejlads, hvor krydstogtskibe skal sejle parvis for på den måde at kunne komme hinanden til undsætning.

Det slår kontorchef Per Sønderstrup fast over for fagbladet Ingeniøren.

- Vi er meget bekymret over krydstogtskibe, der sejler alene i isen. De er afhængige af at kunne hjælpe sig selv, da redningsmandskab kan være flere dage om at komme frem. Derfor bør det være et krav, at man altid sejler mindst to skibe, siger han.

På dagens møde vil Søfartsstyrelsen også lægge pres på den Internationale Martime Organisation for at skrive en række andre betingelser ind i den internationale lovgivning.

Hvis det står til Danmark, skal de krav, som man allerede nu stiller til kystnær sejlads herhjemme, altså også gælde for det stigende antal krydstogtskibe, der hvert år besøger de hjemlige ofte isfyldte farvande. Det gælder blandt andet kravet om særligt konstruerede skrog samt rednings- og navigationsudstyr.

På Danmarks Tekniske Universitet mener seniorforsker Hans Otto Kristensen, at både kravene til par-sejlads og skibenes konstruktion har akut nødvendighed.

- Krydstogtskibe burde slet ikke sejle i de her områder og slet ikke alene. Den værste risiko er, at der går hul, som det skete med Costa Concordia, hvor 4.200 mennesker nu er evakueret. Hvis det sker ved Arktis, så risikerer vi at stå med en katastrofe, siger Hans Otto Kristensen til Ingeniøren.

I Søfartsstyrelsen fortæller kontorchef Per Sønderstrup i øvrigt, at deres jævnlige ekspeditioner af krydstogtskibe, der sejler omkring Grønland, vidner om, at de fleste generelt har, hvad han betegner som en god sikkerhed.

Det kommende internationale regelsæt - den såkaldte polarkode - ventes vedtaget inden for to år.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt