Danmark sætter AstraZeneca-vaccinationer på pause

Det skal undersøges, om der er sammenhæng mellem blodpropper og AstraZeneca-vacciner.
Planen lyder nu, at alle borgere i Danmark over 16 år, der vil vaccineres, nu forventes at være færdigvaccineret 15. august. Tidligere var datoen 18. juli. Foto © : Miguel Medina/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
11. marts 2021 09:10

Danmark sætter vaccinationer med AstraZeneca på pause, da der har været flere alvorlige tilfælde med blodpropper blandt vaccinerede. Det oplyser Sundhedsstyrelsen.

Der er blandt andet tale om to tilfælde i Østrig, hvor personerne fik blodpropper kort efter vaccinationen.

Det er endnu uvist, om vaccinen er den direkte årsag til blodpropperne.

Det kan på nuværende tidspunkt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne.

Men det skal undersøges, og derfor vil man ikke vaccinere med vaccinen de næste 14 dage.

- Vi er midt i den største og vigtigste vaccinationsudrulning i Danmarkshistorien. Og lige nu har vi brug for alle de vacciner, vi kan få. Det er derfor ikke nogen let beslutning at sætte én af vaccinerne på pause, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

- Men netop fordi vi vaccinerer så mange, så er vi også nødt til at reagere med rettidig omhu, når der er viden om mulige alvorlige bivirkninger. Det er vi nødt til at få afklaret, før vi kan fortsætte med at bruge vaccinen fra AstraZeneca, siger han.

LÆS OGSÅ Medie: Alle voksne får tilbudt vaccine før Nationaldagen

Pausen med vaccinen betyder, at der er lavet en ny vaccinationskalender, hvor AstraZeneca-vaccinen slet ikke indgår.

Planen lyder nu, at alle borgere i Danmark over 16 år, der vil vaccineres, nu forventes at være færdigvaccineret 15. august. Tidligere var datoen 18. juli.

Indtil videre har 142.102 personer i Danmark fået første stik med vaccinen fra AstraZeneca, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI). Det svarer til, at omkring hver fjerde af alle vaccinerede i Danmark har fået AstraZeneca-vaccinen.