Danmark kan skabe fokus på Arktis med et farvel til EU-forbehold

Danmark kan påvirke EU's fokus på sikkerheden i Arktis, hvis det bliver et ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet. Det vurderer militær ekspert.
Danmark kan være med til at præge EU's sikkerhedsmæssige rolle i Arktis, hvis danskerne afskaffer forsvarsforbeholdet i EU. Foto © : KNR / Anton Gundersen Lihn
01. juni 2022 15:01

Onsdag skal danskerne sætte kryds ud for ja eller nej til at afskaffe Danmarks forbehold mod et forsvarssamarbejde i EU. 

Et forbehold, som siden 1993 har betydet, at danske politikere og embedsmænd kun må lytte, men ikke tale eller være med i beslutninger, når andre lande i EU drøfter og udfører forsvarssamarbejde i Europa.

Men det skal ændres, så Danmark deltager på lige fod med resten af EU, mener den danske regering.

Og stemmer danskerne ja til at afskaffe forbeholdet, kan det være en fordel for hele rigsfællesskabet, når EU drøfter sager om sikkerheden i Arktis. 

Det siger major og leder af Center for Arktiske Sikkerhedsstudier ved Forsvarsakademiet i København, Henrik Gram Pedersen, til KNR.

- Jeg tror umiddelbart, det vil være en fordel, fordi Danmark så får en stemme og ikke kun kan lytte, men har mulighed for at få indflydelse, hvis der bliver drøftet forhold vedrørende Arktis, siger han.

EU har en stigende interesse i Arktis, både i forhold til søtransport og handel, og i efteråret 2021 udkom en Arktis-strategi.

Grønlandske soldater i Forsvaret

I det daglige vil det dog ikke have en direkte betydning for Grønland, hvis Danmark afskaffer forbeholdet.

For det er stadig Danmark, der suverænt bestemmer, hvad der skal ske militært og sikkerhedsmæssigt i Grønland.

- Den opgave, som det danske forsvar løser i og omkring Grønland, ændrer sig ikke, fordi Danmark eventuelt afskaffer forbeholdet. Det er stadigvæk kongeriget Danmark og Danmark-Grønland, der stiller rammerne for den opgave, som Forsvaret løser, siger Henrik Gram Pedersen.

LÆS OGSÅ Endelig enige: Danmark og Grønland underskriver forsvarsaftale efter mere end et år og uden mange ændringer

Med et ja vil Danmark kunne deltage i forsvarsopgaver i EU. Det kan være at sende soldater på mission, heriblandt også også grønlandske soldater, som har valgt at gøre tjeneste i Forsvaret.

Men ifølge den danske grundlov er det stadig Folketinget, der endeligt beslutter, hvis danske soldater skal udstationeres i krig eller i fredsbevarende indsatser. Det ændrer sig ikke, selv om Danmark afskaffer forsvarsforbeholdet.

Meningsmåling: Flertal vil stemme ja

Heller ikke når det drejer sig om militært udstyr, herunder i Grønland, vil et ja til af afskaffe forbeholdet ændre på noget, siger Henrik Gram Pedersen.

- Det vil stadig være en national beslutning, hvilket udstyr det danske forsvar skal købe. Så derfor er det ikke EU, der kan komme og diktere, hvad vi skal bruge i vores opgaveløsning i Arktis. Det er en beslutning, der bliver taget af Kongeriget Danmark.

Dog kan der være en økonomisk gevinst, hvis Danmark fjerner forbeholdet og kan købe forsvarsudstyr sammen med andre EU-lande.

- Der kan måske være nogle samarbejdsfordele, hvor vi måske kan komme med i nogle projekter med lande, der skal bruge noget tilsvarende udstyr som os. Og der kan vi måske få nogle stordriftsfordele eller indkøbsfordele på den måde. 

Ifølge TV2 viste en meningsmåling for to dage siden, at et flertal af danskerne har tænkt sig at stemme ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet. 

Valgstederne i Danmark lukker tirsdag klokken 16 vestgrønlandsk tid.