Dårlig grønlandsk arbejdsmoral

Arbejdsløsheden stiger og stiger. Alligevel tillader kommunerne, at masser af stillinger bliver besat af udefrakommende arbejdskraft, som umiddelbart godt kunne varetages af de lokale. Det mener både Inuit Ataqatigiit og Siumut. Og det vil de gøre op med.
25. april 2012 13:26

Derfor har begge partier stillet forslag om, at loven skal ændres, så det bliver sværere for arbejdsgiverne at få tilladelse til at hyre folk udefra.

Demokraterne derimod er skeptiske, fordi problemet i deres øjne handler om dårlig grønlandsk arbejdsmoral.

I dag er det sådan, at hvis en arbejdsgiver har søgt kommunerne om tilladelse til at ansætte arbejdskraft udefra og ikke har fået afslag inden for 14 dage, er det det samme som, at tilladelsen er givet.

Den frist skal forlænges til en måned, mener de to partier, så kommunerne får bedre tid til at finde egnede personer blandt de lokale ledige.

- Selvom vi kan se, at arbejdsløsheden er stigende, kan vi også se, at nogle arbejdspladser i stigende grad bruger udenlandsk arbejdskraft. Derfor stiller vi forslaget - for at beskytte den herboende arbejdskraft, siger ordfører for Siumut, Malik Berthelsen.

Han bliver bakket op af Inuit Ataqatigiit.

- Vi er ikke i tvivl om, at man eksempelvis i Nuuk kan skaffe arbejdskraft fra andre byer uden at tilkalde arbejdskraft udefra, siger ordfører f0r Inuit Ataqatigiit Olga P. Berthelsen.

Demokraterne, derimod, frygter at forslaget vil gå ud over virksomhedernes produktivitet og konkurrenceevne.

- Vi er sådan lidt skeptiske over hvilke følger, forslaget kan have. Så det vil vi gerne have afdækket i udvalg, siger Demokraternes ordfører Anda Uldum.

Demokraterne mener nemlig, at virksomhederne desværre har god grund til at hyre folk udefra.

- Visse virksomheder har problemer med lokal arbejdskraft, hvor folk ikke passer deres arbejde ordentligt. I bund og grund har dette her med arbejdsmoral at gøre, lyder det fra Anda Uldum, der mener problemet især gælder jobs i bygge- og servicebranchen.

- Man ser en tendens, for eksempel her i Nuuk, hvor man bruger udenlandsk arbejdskraft til at gøre rent på hoteller.  Måske fordi folk ikke ønsker den slags arbejde, siger Anda Uldum.

2. behandlingen af forslaget er blevet udskudt til efterårssamlingen, da Naalakkersuisut ønsker at kommunenerne og arbejdsmarkedsparterne skal høres inden.