Covid-19-vacciner ankommet til Grønland 

De første vacciner mod covid-19 landede tidligere i dag i Kangerlussuaq og er nu ankommet til Nuuk.
De første vacciner mod covid-19 landede tidligere i dag i Kangerlussuaq og skal nu videre til Nuuk, hvor de skal opbevares på Dronning Ingrids Hospital. Foto © : KNR
29. december 2020 11:45

Klokken 10.25 landede et fly i Kangerlussuaq med en helt speciel kasse. Ombord var nemlig  975 doser med covid-19 vaccine, som nu er landet i Nuuk.

Dermed kan de første borgere i næste uge se frem til at modtage sit første vaccinestik mod covid-19. Det fortæller landslæge Henrik L. Hansen.

- Vi regner med, at det kommer i gang i næste uge, siger han.

Det er medicinalvirksomhederne Pfizer og Biontech, der står bag den vaccine, som nu er kommet til landet fra Danmark. Alle 975 doser skal opbevares i en fryser på Dronning Ingrids Hospital, men 300 doser vil blive fløjet til Ilulissat, forklarer landslægen.

Ældre står forrest i vaccinekøen

Først i køen til at modtage vaccinen er beboere på alderdomshjem i Nuuk og Ilulissat.

- Det er beboerne på alderdomshjemmene i Nuuk og Ilulissat, og det er den ældste del af befolknignen i de to byer, som vil få tilbudt vaccinen, siger Henrik L. Hansen.

LÆS OGSÅ Landslæge ser tilbage på 2020: Som at sejle i isfyldt farvand uden søkort

Hvordan kommer selve vaccinationen til at foregå helt lavpraktisk?

- Dem, som bor på alderdomshjemmene, vil blive tilbudt at blive vaccineret på alderdomshjemmene. Det vil sige, at der vil komme medarbejdere fra sundhedsvæsnet ud på alderdomshjemmene. Og for dem, der bor i egen bolig, vil der blive lavet et centralt vaccinationssted i Nuuk og Ilulissat, men de to steder er ikke endeligt udpeget endnu, siger han.

Minus 80 grader og svær at håndtere

Hvorfor er det kun i Nuuk og Ilulissat, at borgerne i første omgang bliver tilbudt en vaccine?

- Den plan, vi har forelagt naalakkersuisut, har været båret af, at det drejer sig om ganske få vacciner. Det er 975 doser vaccine, vi får i første omgang. Den er meget kompleks at bruge. Den skal opbevares under helt særlige forhold ved minus 80 grader, den skal fortyndes, før den kan bruges, siger landslægen og uddyber: 

LÆS OGSÅ Fra lav sandsynlighed til nedlukning: En pandemi banker på

- Alle disse processer kræver meget specialiseret personale, og det vil i praksis være yderst vanskeligt at udbrede de 975 doser til endnu flere steder.

- Derfor må vi afprøve det her i Nuuk i første omgang og i Ilullissat, hvor vi nogenlunde har de nødvendige ressourcer til det. Og så vil resten af Grønland komme med, så snart vi får flere vacciner og forhåbentlig af en anden type, som er nemmere at håndtere.