Coronakrisen hærger: Naalakkersuisut vil låne op mod 2,5 milliarder kroner

Øget arbejdsløshed og færre indtægter som følge af coronakrisen kan gøre det nødvendigt at låne milliarder i udlandet, mener naalakkersuisoq for finanser.
pressemøde 21. marts 2020
- Landets økonomi vil blive berørt af coronakrisen, det er der ingen tvivl om, siger, Vittus Qujaukitsoq. Arkivfoto Foto © : Maria Kuitsi Kristensen
28. april 2020 15:55

Coronakrisen har ramt Grønland, og flere af landets vigtigste brancher bløder økonomisk. 

Alt efter hvor længe krisen varer, kan det blive nødvendigt for Nalakkersuisut at låne op mod 2,5 milliarder kroner i udlandet. Det skal sikre virksomhedernes overlevelse og landets samlede økonomi.    

Sådan lyder meldingen fra naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq (NQ), på dagens pressemøde.

LÆS OGSÅ Coronakrise: Air Greenland lukker ruter og aflyser afgange

- Ud fra vores beregninger vil det være nødvendigt at optage lån for, at der er nok penge til at dække udgifterne til bekæmpelse af corona og basal service til borgerne. Hvor stort beløbet bliver, kommer til at afhænge af krisens længde og dybde, siger Vittus Qujaukitsoq.

- Jo længere krisen fortsætter, desto mere vil det koste alle i landet. Om det varer tre, seks, tolv eller flere måneder, så må vi regne med højere ledighed, færre skatteindtægter og højere udgifter til understøttelse. 

Nødvendige besparelser

Naalakkersuisoq fortæller, at Naalakkersuisut allerede er i gang med at undersøge, hvad renter og afdrag på et lån vil koste Grønland.

Landets gæld ligger lige nu på 230-250 millioner kroner, hvilket er relativt lavt, når man måler det mod landets samlede økonomi, lyder det fra Vittus Qujaukitsoq.

Politikerne i Naalakkersuisut kigger samtidig på, hvor der kan findes besparelser på dette års finanslov. De undersøger også, hvordan man skal skrue finansloven for 2021 sammen for at holde udgifterne nede. 

LÆS OGSÅ Coronakrisen får store konsekvenser for Grønlands økonomi

Fokus vil være på at bevare projekter og tiltag, der skaber og bevarer jobs rundt i hele landet.

"Mindre nødvendige projekter" vil, ifølge Vittus Qujaukitsoq, blive udsat eller aflyst. 

For lidt over en måned siden lancerede Naalakkersuisut en hjælpepakke på en halv milliard kroner til erhvervslivet. Alligevel har der været tale om behovet for at lancere yderligere hjælpepakker for blandt andet at holde hånden under fiskeriet og turismen. 

Det lyder dog ikke til, at der lige nu er planer om en eller flere nye hjælpepakker fra Naalakkersuisut.

- Vi har vedtaget de hjælpepakker, der gælder frem til sommeren. Hvad der er brug for efter sommeren, må vi tage til den tid. Vi må regne med, at trafikken er i nedgang, turismen er ramt, og fiskeriets priser er i frit fald. Landets økonomi vil blive berørt af dette, det er der ingen tvivl om, siger, Vittus Qujaukitsoq.