Center for Arbejdsskaders erfaringer danner grundlag for ændringsforslag

Et ændringsforslag til loven om arbejdsskadesikring i Grønland blev torsdag sendt videre i sin foreliggende form til andenbehandling af et flertal Inatsisartut.
26. marts 2015 19:06

Forslaget blev stillet af naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked, handel og udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq. Og det indebærer en række tekniske ændringer i den gældende lov om arbejdsskadesikring.

 

En smidigere administration

Selve forslaget bygger på erfaringer fra Center for Arbejdsskaders administration af den nuværende lov om arbejdsskadesikring i Grønland. Og formålet er, at ændringerne skal være med til at sikre en smidigere administration og dermed også en bedre service for borgerne.

Blandt andet vil man i lovteksten gøre det tydeligt, at arbejdsskadesikringen ikke overtager Sundhedsvæsenets økonomiske forpligtigelser i forhold til tilskadekomne, der ikke har ret til sundhedsydelser i Grønland, fx på grund af manglende bopæl i landet.

Derudover vil man skrive ind i lovteksten, at Arbejdsskadestyrelsen kan benytte private rejsearrangører til at arrangere rejser og ophold i forbindelse med undersøgelse og behandling af personer, der er kommet til skade i forbindelse med en arbejdsulykke, mod betaling fra for eksempel et forsikringsselskab.

 

Frist på fire uger er for kort

Man vil derudover også gøre det klart, Arbejdsskadestyrelsens direktør efter forhandling med Grønlands Selvstyre kan fastsætte regler for behandlingen af klager over afgørelser.

Og så vil man gøre det tydeligt, at Staten, Grønlands Selvstyre og selvforsikrede kommunerne selv skal betale for Center for Arbejdsskaders administration af sager, der vedrører de nævnte parters egne ansatte.

Det blev oprindeligt også foreslået, at man skulle forkorte den nuværende klagefrist for sager, så den fik samme længde som i Danmark, hvilket er fire uger.

Men efter en høringsrunde, hvor IMAK blandt andet fremhævede, at de mente, det var en dårlig idé, er det nu Naalakkersuisuts anbefaling, at fristen på seks uger fastholdes for at tage hensyn til, at Grønland har et mere spredt bosætningsmønster end i Danmark.

En anbefaling som også de andre partier støttede op om. Forslaget skal andenbehandles den 28. april.