Carter Sadowick var klar til at forære en pin væk, nu modtager han i massevis

Det er en gammel tradition at bytte pins til Arctic Winter Games, og et møde med en ung bordtennisspiller satte sig i træner Candice Parker.
11-årige Carter Sadowick har fået en 'fair play'-pin for sin gavmilde opførsel.
03. februar 2023 14:40

- Det ændrede den måde, jeg ser på pins.

Sådan siger landstræner for Alaskas Arctic Sports hold, Candice Parker, efter mødet med en 11-årig bordtennisspiller fra Northwest Territories. Han hedder Carter Sadowick.

De er begge med til Arctic Winter Games i den canadiske by Fort McMurray i denne uge, og måske ikke to mennesker, man ville forvente havde meget at snakke om.

Arctic Winter Games


Arctic Winter Games bliver normalt holdt hvert andet år, men sidste gang var i 2018. Det har været aflyst på grund af Covid-19.


I år afholdes Arctic Winter Games i Wood Buffalo i delstaten Alberta i Canada


67 atleter fra Grønland skulle have deltaget, men to blev forhindret


Grønland konkurrerer i Arctic Sports, Dene Games, volleyball, badminton, bordtennis og snowboard.


Udover Grønland deltager hold fra Alaska, Albertha North, Northwest Territories, Nunavik-Quebec, Nunavut, Sápmi og Yukon. 

 

I alt deltager over 1800 atleter.

Men mandag morgen, da både Alaskas og Northwest Territories atleter ventede på transport ind til sportscenteret, kolliderede deres verdener alligevel.

Candice Parker bemærkede, at nogle af atleterne sad og byttede pins, en gammel tradition ved sportsbegivenheder som Arctic Winter Games.

Pins er små metalemblemer, der repræsenterer firmaer eller sportsklubber. Der er en nål bagpå, så pin'en kan stikkes i for eksempel en jakke eller en taske. 

Hun spurgte, om 11-årige Carter Sadowick ville bytte pins med hende.

Mange bærer deres pins på snore om halsen, og selvom Candice Parker har samlet mange pins gennem årene, havde hun kun én hængende, og det bemærkede den unge bordtennisspiller.

Så han valgte at tilbyde hende en af sine uden byttehandel, selvom han selv kun havde fem. Han havde nemlig mistet alle sine pins i flyet på vej til legene.

Når man spørger Carter Sadowick, hvorfor han ville give en af sine pins væk, trækker han på skulderen.

- Jeg havde ondt af hende, fordi hun ikke havde nogle, siger han.

En følelse han selv kunne genkende.

Hvad går byttehandel med pins ud på?

Når man bevæger sig rundt i sportshallerne i MacDonald Island Park, kan man se atleter bytte pins, mens de venter på, at det bliver deres tur til at konkurrere.

Til hvert Arctic Winter Games bliver der produceret mange forskellige pins. De officielle fra arrangørerne, pins fra de forskellige sportsgrene og så holdenes egne pins. Og der går sport i at finde og bytte sig til de pins, man gerne vil have.

Nogle vil have pins fra sidste år. Andre er mere interesseret i de nye fra i år, og nogle forsøger at samle et bestemt sæt.

LÆS OGSÅ Hvad er Dene Games og Arctic Sports egentlig?

Ifølge Janet Pacey, som står i et hjørne af MacDonald Island Park med en hel bod af pins, er byttehandlen en god måde at møde andre mennesker på.

- Det er en god måde for folk, som ikke taler hinandens sprog, at interagere med hinanden. Man behøver ikke ord for at bytte pins, siger hun.

 

Janet Pacey med nogle af dette års pins. Foto: KNR. 

 

Janet Pacey blev selv opmærksom på traditionen tilbage i 2001, da hun arbejdede ved CBC (Canadian Broadcasting Corporation). De bad hende om at designe deres pins til de næste lege.

Første gang hun deltog ved Arctic Winter Games var i 2004, hvor hun lærte, hvordan udveksling af pins fungerer.

- Det tog 90 minutter, og så var jeg afhængig, siger Janet Pacey, som bor i Yellowknife i Northwest Territories.

Selvom hun ikke arbejder for CBC længere, hyrer de hende stadig til at designe de små emblemer. Og hun takker gerne ja. For hun nyder at deltage i den gamle tradition. 

- Jeg elsker det. Jeg er udmattet hver aften, når jeg kommer hjem, siger hun fra en stol bag ved sin bod. Hun fortæller, at det er første gang, hun har siddet ned, siden legene gik i gang søndag.

Og man kan godt forstå hvorfor. Janet Pacey bod er nemlig eftertragtet. Her kan man ikke betale med penge, men med pins. En pin for en pin.

Janet Pacey afbryder kort interviewet, da en mand dukker op ved boden, og hun skal lave en byttehandel.

- Han havde noget, jeg skulle bruge, og jeg havde noget, han ville have. Det er sådan, det fungerer, siger hun med et smil.

Pins til Carter

Tilbage til den unge bordtennisspiller Carter Sadowick.

Han havde netop tilbudt en træner fra Alaska en af sine få dyrebare pins, men hvad han ikke vidste var, at Candice Parker selv havde rigeligt med pins, og hun ville derfor ikke tage imod hans, selvom det varmede hendes hjerte.

Foto © : KNR

Candice Parker med en af de pins, hun vil give til Carter Sadowick.
 

- Jeg sagde, at jeg ikke havde brug for den, og så fandt jeg en anden, jeg kunne give til ham, siger Candice Parker.

Da Carter Sadowick genkalder mødet med Candice Parker, og den pin hun gav ham, smiler han.

- Det gjorde mig glad, siger den 11-årige bordtennisspiller.

Sidenhen har han samlet flere pins til sig. Ikke mindst er han blevet tildelt to pins for ’fair play’. Nummer to fik han netop for den gavmilde handling, hvor han tilbød en fremmed en af sine egne pins.

Det er arrangørerne bag Arctic Winter Games, som uddeler de såkaldte ’fair play’-pins.

Hvad, han ikke ved, er, at Candice Parker har spredt historien om den unge bordtennisspiller blandt sine egne atleter og flere af de andre Arctic Sports-udøvere, og mange af dem vil gerne donere en pin til Carter Sadowick.

Derfor kommer han snart ikke til at mangle pins længere. Candice Parker kalder det ’pins til Carter’.

- Hvilken 11-årig giver en pin væk på den måde?

- Siden er jeg selv begyndt at give flere pins ud i stedet for at bytte dem. Det føles bedre at give dem som gaver end at forvente noget til gengæld, siger Arctic Sports træneren fra Alaska, Candice Parker.

Et lille stykke kunst

Bag boden i MacDonald Island Park fortæller Janet Pacey videre om traditionen.

I 2018 havde hun været med til at designe et puslespilssæt af pins for CBC. Hver pin er forskellig, men når man sætter dem sammen, viser de et bestemt motiv.

Hver dag under legene gav de en ny puslespilsbrik væk, og man skulle komme på et bestemt tidspunkt for at få sin.

- Folk stod i lange køer, og de blev meget skuffede, hvis de gik glip af det, og ikke fik deres pin, siger Janet Pacey.

LÆS OGSÅ Guldregn over Grønland: 11 medaljer til Arctic Winter Games

Historien er en god indikator på, hvor opslugte folk kan blive i at samle. Hvad end man er atlet, træner, arrangør eller gæst, er man velkommen til at deltage.

- Det er godt at have et fysisk minde om legene. Man kommer måske hjem ved blå mærker, men de her pins kan man beholde i lang tid.

- Hver pin er et lille stykke kunst, siger Janet Pacey.

Hun forklarer, at der er procedurer for, hvordan man bytte pins. For eksempel må man ikke røre andres pins, uden først at spørge om lov. Og så afbryder man ikke andre, som er i gang med en byttehandel.

Grønlands Idrætsforbund har også fået designet pins til Arctic Winter Games. Faktisk går designet helt tilbage til 2019, da det var de pins, GIF skulle have haft med til legene i 2020. De blev dog aflyst på grund af Covid-19. 

Men i år er de med, og det er et samlesæt som bliver til en iglo, når man har alle delene.