Hvad er Dene Games og Arctic Sports egentlig?

Grønland konkurrerer i disse dage i Arctic Sports og Dene Games til Arctic Winter Games i Canada. Her kan du lære mere om de to sportsgrene.
To grønlandske deltagere konkurrerer i headpull, en disciplin i Arctic Sports. Foto © : Arctic Winter Games International Committee and AWG 2023 Host Society
02. februar 2023 12:26

I mandags gik konkurrencerne til dette års Arctic Winter Games i gang for de grønlandske atleter. I år finder den store sportsbegivenhed sted i Fort McMurray i Canada. 

Blandt de seks sportsgrene, som Grønland deltager i, er Dene Games og Arctic Sports. Men nu tænker du måske, hvad går det egentlig ud på?

Arctic Winter Games


Arctic Winter Games bliver normalt afholdt hvert andet år, men sidste gang var i 2018. Det har været aflyst på grund af Covid-19.


I år afholdes Arctic Winter Games i Wood Buffalo i delstaten Alberta i Canada


67 atleter fra Grønland skulle have deltaget, men to blev forhindret


Grønland konkurrerer i Arctic Sports, Dene Games, volleyball, badminton, bordtennis og snowboard.


Udover Grønland deltager hold fra Alaska, Albertha North, Northwest Territories, Nunavik-Quebec, Nunavut, Sápmi og Yukon. 

 

I alt deltager over 1800 atleter.

Dene Games og Arctic Sports er sportsgrene, som består af discipliner opfundet af oprindelige folk i Arktis.

I Arctic Sports er der lege, som stammer fra Canada, USA, Grønland og Rusland.

Dene Games opstod blandt Dene folket, et oprindeligt folk, som bor i de arktiske egne af Canada.

LÆS OGSÅ Se billederne: Arctic Winter Games åbnede med et brag

Formålet med sportsgrenene var oprindeligt både overlevelse og sjov, fortæller landstræner for Grønlands Arctic Sports hold, Kim Rosing. 

Fangere og fiskere i Arktis har altid måttet stå imod hårde vejrforhold og udfordringer, og legene centrerer sig omkring styrke, udholdenhed og smidighed, som kan bruges, når man går på jagt.

- I dag er det dog ren sport, siger Kim Rosing. 

Betydningen bag

Ved Arctic Winter Games konkurreres der i 11 discipliner i Arctic Sport. I Dene Games konkurreres der i fem discipliner.

Disciplinerne har alle en historie bag sig, og når man går rundt og ser konkurrencerne i for eksempel stick pull eller two-foot high kick, er folk hurtige til at snakke om legenes oprindelse.

Stick pull er en disciplin i Dene Games, hvor to atleter står med siden til hinanden og hiver i en træstav, der er imellem dem. Staven er smurt ind, så den er glat, og det handler om at være den, som holder bedst fat.

Efter sigende skulle stick pull være en leg, der blev brugt til at styrke hænder og håndled. Dene-folket fiskede ved at række ned i vandet og gribe fat i de store fisk, og det krævede god koordination og stor styrke.

To af discpilinerne i Arctic Sports hedder two-foot high kick og one-foot high kick. Som navnet antyder, handler det om at kunne sparke højt. Ved one-foot skal deltageren forsøge at ramme en sælskindsbold, som hænger i luften, med den ene fod. I two-foot skal benene være samlet og begge fødder skal ramme bolden.

Two-foot high kick anses som en af de sværeste dicipliner i Arctic Sports.


Foto © : Arctic Winter Games International Committee and AWG 2023 Host Society

Her ses Randi Sigurdsen udføre two-foot high kick. Hun vandt guld i klassen for juniorkvinder. Foto: Arctic Winter Games International Committee and AWG 2023 Host Society.


Landstræner Kim Rosing fortæller, at historien bag high kick disciplinerne går tilbage til signaleringer, når man var på jagt.

- One-foot high kick er for at signalere til andre på afstand, at fangeren har fanget noget. Ved two-foot har man så ikke fanget noget, siger han.

Stilhed og koncentration

Ved Arctic Winter Games 2023 konkurrerer de i Dene Games og Arctic Sports i det store sportscenter MacDonald Island Park i Fort McMurray. De to haller, som bruges, ligger lige ved siden af hinanden.

Mandag formiddag konkurrerede de i stick pull og two-foot high kick, og når man gik fra Dene Games i den ene sportshal til Arctic Games i den anden, var der en tydelig ændring i atmosfære.

Grønlands deltagelse i Arctic Sports og Dene Games


Konkurrencerne i Arctic Sport og Dene Games er i fuld gang, og Grønland har allerede fået gode resultater. 

 

Grønland stiller op med i alt 65 atleter til Arctic Winter Games. Otte stiller op i Dene Games og 18 i Arctic Sports.

 

I Dene Games er Grønland kun med i klasserne for mænd, da der ingen kvindelige atleter er med. I Arctic Sport er Grønland med i alle discipliner.

I Dene Games blev atleterne præsenteret over højtaler, hver gang de skulle op og konkurrere, og der lød højlydte råb og opmuntringer, når en deltager sejrede.

Det stod i stærk kontrast til den tyste stemning under Arctic Games. Her blev der kort klappet, når en af sportsudøverne ramte sælskindsbolden, og ellers foregik konkurrencen næsten i stilhed.

Kim Rosing forklarer, at stilheden er et udtryk for dyb koncentration.

- High-kick disciplinerne kræver stor koncentration. Derfor er der særlig stilhed, siger landstræneren.

Senere på dagen begyndte konkurrencerne i headpull, hvor to atleter får en elastik om hovedet og ved at bruge nakkemusklerne skal de forsøge at hive elastikken af den andens hoved.

Da headpull begyndte skiftede stemningen i Arctic Sports hallen, og pludselig var der lige så høje tilråb, som under Dene Games.

God sportsånd

Foto © : KNR
Landstræner i Arctic Sports Kim Rosing.

En anden ting, man hurtigt bemærker, når man bevæger sig rundt blandt atleterne, er, hvor god en sportsånd der er i de to sportsgrene.

Når en deltager ikke formår at ramme sælskindsbolden på sit første forsøg, kommer de andre deltagere hurtigt over for at give gode råd. Selvom de er fra forskellige hold og egentlig konkurrerer om en god placering.

Og det er der en god grund til, forklarer landstræner Kim Rosing.

- I Arctic Sport kæmper man mod sig selv. Det handler om at få det bedste resultat for sig selv. Derfor hjælper alle hinanden, siger han.