Cannabis-debat i Inatsisartut: Naleraq vil have folkeafstemning

Inatsisartut indledte debatten om legalisering af cannabis på forårssamlingen. Her foreslog Naleraq, at det skal være op til befolkningen.
Naleraqs Jens Napãtôk vil lade det være op til befolkningen, om cannabis skal legaliseres i Grønland. Foto © : Arkivfoto / KNR / Malik Brøns
20. april 2023 08:08

Det skal være op til befolkningen at beslutte, om cannabis skal legaliseres i Grønland.

Sådan lød det fra Naleraqs Jens Napãtôk til den første debat om cannabis til forårssamlingen i Inatsisartut onsdag.

- Vi synes, at vi har nok information i hele verden om hash. Hvad der er af fordele og ulemper. Jeg mener, at vi skal fremlægge det til borgerne og lave folkeafstemning, siger Jens Napãtôk efter debatten til KNR.

Og ifølge ham er det ikke nyt at skulle inddrage befolkningen i en beslutning om rusmidler. Det har nemlig været tilfældet med afstemninger om alkohol i flere kommuner, fortæller han.

Det gælder blandt andet i Qaanaaq, hvor man i 2013 spurgte befolkningen, om de var for eller imod det det alkoholforbud, der blev indført i 2007.

- Befolkningen skal selv være med til at bestemme, hvordan de vil håndtere de problemer, der er, siger han.

Og hvis det skulle være op til politikerne selv at tage beslutningen, ved han dog også, hvilket resultat han ville sigte efter.

- Hvis man skal lave en afstemning fra talerstolen, så vil jeg stemme på legalisering, siger Jens Napãtôk.

Knap så klare i spyttet er de resterende partier i Inatsisartut, der først vil have en grundig redegørelse og debat, inden der skal tages en beslutning.

Fordele og ulemper

Debatten om at legalisere cannabis startede tilbage i januar, da Aqqalu Jerimiassen, der er formand for Atassut, luftede tanken om at debattere fordele og ulemper ved at gøre cannabis lovligt i Grønland. Det gjorde han i et opslag på Facebook, hvor han samtidig inviterede resten af landet og partierne til debat.

Siden stemplede samtlige partier ind i debatten og fortalte, at de var klar til at gå ind i debatten om fordele og ulemper ved lovlig cannabis.

Efterfølgende kom IA’s Kristian Jerimiassen med et formelt forslag om, at Naalakkersuisut skal lave en redegørelse om fordelene og ulemperne ved at slippe cannabis fri i Grønland. Han foreslog også, at redegørelsen skal indeholde forslag til, hvordan en legalisering kan gennemføres.

Og den redegørelse har Naalakkersuisut meldt sig åben for at lave. I et ændringsforslag vil naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen (IA), dog fjerne det om, hvordan legaliseringen kan føres ud i livet. Den kan ifølge hende laves senere.

På talerstolen til onsdagens debat lød det fra Mimi Karlsen, at man kender masser til de ulemper, der er ved cannabis, og at man skal være ekstra opmærksom på, om en legalisering kan tynge et allerede presset sundhedsvæsen.

Debatten er i gang

Aqqalu Jerimiassen er glad for, at debatten nu er i gang i Inatsisartut, men han har også nogle forbehold efter onsdagens debat, hvor antallet af deltagende var på cirka en tredjedel af Inatsisartuts medlemmer.

- Jamen debatten er jo startet. Jeg synes godt, der kunne være lidt mere. Der er ikke så mange inde i salen, synes jeg. Men det er en start og et første skridt, lyder det fra partiformanden til KNR.

Aqqalu Jerimiassen vil ikke sige, om Attasut er for eller imod en legalisering af cannabis, men ønsker ligesom Naleraq at debatten skal ud blandt befolkningen og ikke blot diskuteres af 31 politikere i Inatsisartut.

- Det har været et tabu i så lang tid. Det er befolkningen der skal tage debatten og derfra kan vi vide, om det skal åbnes eller ej, siger han.

Aqqalu Jerimiassen melder sig enig med Jens Napãtôk om, at beslutningen kunne tages ved hjælp af en folkeafstemning.

Forslaget om en redegørelse af fordele og ulemper ved legalisering af cannabis var til førstebehandling onsdag og skal behandles igen den 10. maj, inden politikerne formelt skal beslutte, om redegørelsen skal foretages.

Alle partier har dog meldt ud, at de ser positivt på en redegørelse.