Canadisk minister retter fokus på forsvundne og myrdede Inuit kvinder

I Canada vil den nytiltrådte regering undersøge, hvor de forsvundne og myrdede kvinder blandt de oprindelige befolkningsgrupper er blevet af.
Carolyn Bennett, minister for oprindelige folks anliggender. Foto © : Jerad Gallinger/Flickr Creative Commons
16. november 2015 04:32

Carolyn Bennett, den nye minister for oprindelige folks anliggender, har nu udtalt at en af de første aktiviteter hun vil igangsætte er en landsdækkende undersøgelse af hvorfor der er så mange indianer, inuit og metis kvinder som bare forsvinder eller bliver myrdet, og hvordan det dog kan ske.

Der var lagt pres på den forhenværende regering i mange år for at oprette en sådan undersøgelse, men den konservative regering mente ikke at der var noget problem. En af den daværende regerings ministre sagde ovenikøbet at det sikkert var oprindelige folks mænd der slog dem ihjel.

LÆS OGSÅ Canadisk valgkampagne undgår inuit

Men både oprindelige folks organisationer og andre har en mere nuanceret opfattelse. Blandt andet, at de mange kvinder bliver myrdet fordi de bliver tvunget ind i prostitution og narkotika, eller at politiet ikke gør nok for at passe på dem og derfor ikke undersøger sagerne grundigt nok.

- Det at være en indianer, inuit eller metis kvinde, det er som at have en skydeskive malet på bagdelen, siger en indianer aktivist.

- Folk tror, de bare kan overfalde os.

LÆS OGSÅ Canada kritiseres for at krænke menneskerettigheder

Men nu, langt om længe, vil der komme en grundig undersøgelse af dette problem, som er et meget alvorligt problem for mange oprindelige folk.

Ministeren har endnu ikke udtalt hvor og hvornår undersøgelsen vil blive oprettet, men Michelle Audet, der er aktiv i den nationale kvindebevægelse udtaler til den lokale radio CJAD i Montreal, at tidshorisonten for at udføre undersøgelsen højst skal være på tre år, for nu skal der gøres noget ved problemet.

LÆS OGSÅ Oppositionen i Canada går til kamp mod forsvundne og myrdede kvinder