Enige udvalg: Camp Century skal være et politisk spørgsmål - ikke juridisk

Politikere fra Miljø- og Fredsningsudvalget i Inatsisartut og Grønlandsudvalget i Folketinget er enige om, at spørgsmålene om miljøoprydning ved Camp Century i Nordgrønland skal afgøres politisk og ikke ud fra jura. Det siger formanden for Miljø- og Fredsningsudvalget, Kelly Berthelsen.
29. december 2016 07:46

- Vi blev enige om, at ansvaret skal placeres politisk, altså ikke sådan, at ansvaret skal placeres ud fra jura, siger Kelly Berthelsen.

Under et møde i Nuuk i november sagde den tidligere udenrigsminister Kristian Jensen, at omfanget af miljøskadelige stoffer fra den tidligere amerikanske base skal undersøges.

Desuden skal forsvarsaftaler mellem USA og Danmark granskes for at se, om der kan placeres et folkeretsligt ansvar for en potentielle miljøoprydning.

LÆS OGSÅ Grønland kan blive medansvarlig for oprydning af Camp Century

Fra Grønlandsk side øsnkes det, at ansvaret gives hurtigere, og sagen om Camp Century har skabt politiske spændinger mellem Danmark og Grønland. Men i følge Kelly Berthelsen blev der ikke talt med store bogstaver under et møde i København før jul, hvor de to udvalg drøftede sagen.

- Ud fra det, jeg kan høre, er der blandt folketingsmedlemmerne stor vilje til at placere et ansvar, lyder det fra Kelly Berthelsen.

Den nye udenrigsminister Anders Samuelsen holder dog fast i sin forgængers linje, viser et svar til folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen.

- Regeringen er fortsat i gang med en juridisk analyse med henblik på at vurdere, hvorvidt der kan placeres et folkeretlig ansvar hos USA for en eventuel oprydning på Camp Century, står der i udenrigsministerens svar.

LÆS OGSÅ Grønland truer med at bringe Camp Century for FN