Foto: U.S. Army

Grønland truer med at bringe Camp Century for FN

Grønland truer nu med at gå til FN, hvis Danmark ikke vil følge Selvstyrets ønsker om at få en miljøoprydning af den gamle Camp Century-basen i Nordgrønland.

Det skriver Politiken, som har fået indsigt i et brev til den danske udenrigsminister Kristian Jensen fra naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq.

Her står:

“Hvis der ikke fra dansk side er nogen vilje til at tage skridt til at imødekomme vores ønsker, vil Grønland blive nødt til at rejse sagen ved de relevante internationale organer.”

Ifølge Politiken henviser Vittus Qujaukitsoq i brevet til to FN-konventioner og erklæringer om oprindelige folks rettigheder.

Den danske miljøminister har meddelt, at der skal iværksættes en undersøgelse af omfanget af forureningen på den tidligere amerikanske base.

Fakta

Ifølge det videnskabelige tidsskrift Geophysical Research Letters kan Camp Century dukke frem af isen fra år 2090, som følge af klimaforandringer.

 

Det vil ifølge tidsskriftet betyde, at 200.000 liter dieselolie, 24 millioner liter biologisk spildevand, radioaktivt affald samt det giftige PCB kommer frem fra sin forsegling under isen.

Læs også Rystet Vittus kritiserer Danmark

Dog har hverken udenrigsministeren eller miljøministeren ville sige, hvornår og hvem der skal stå for en kommende miljøoprydning. Det skal først afklares ud fra aftaler med USA, påpeger udenrigsminister Kristian Jensen.

Læs også Grønland kan blive medansvarlig for oprydning af Camp Century

Læs også Aaja: Uacceptabelt at smøre oprydning af på Grønland

Hverken Vittus Qujaukitsoq eller Udenrigsministeriet har ønsket at kommentere sagen yderligere. Men udenrigsminister Kristian Jensen er i dag på sit årlige besøg i Grønland og holder pressemøde med Vittus Qujaukitsoq i eftermiddag.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!