Bygd uden butik kræver forsyning

Omkring 37 indbyggere i en af Upernaviks mindste bygder, Nutaarmiut, står uden butik. Bygden har aldrig haft en, men nu kræver indbyggerne, at der bliver etableret en mindre butik.

Det er nemlig blevet besværligere at handle i nabobygden, Tasiusaq, i takt med klimaforandringerne.

- Når vejret er dårligt, så kan vi selvfølgelig ikke tage ud, selvom vi måske mangler varer. Det er problemet. Havisen mod Tasiusaq kan også, at være dårlig om vinteren. Og især i de senere år er den blevet dårligere i takt med klimaforandringerne. Det bliver derfor besværligere for os, når vi skal tage ud til Tasiusaq for at handle, siger Hans Sakariassen, der er en af de 37 indbyggere i Nutaarmiut, og han fortsætter:

- Derfor er det ellers yderst nødvendigt, at vi får vores egen lille butik. For vi er også skatteborgere ligesom alle andre. Eller at vi i de mindste får forsyning af varer, siger Hans Sakariassen til KNR.

Pilersuisoq: Det er op til Selvstyret

Pilersuisoq, der har servicekontrakt med Grønlands Selvstyre til forsyning af yderdistrikter og bygder, kender til Nuutaarmiuts ønske om en butik:

- Den henvendelse har vi sendt videre til Grønlands Selvstyre for at få dem til at vurdere, om Nutaarmiut også skal indgå i servicekontrakten, siger Frederik Olsen, kædedirektør i Pilersuisoq.

Men Pilersuisoq har umiddelbart ingen planer om at etablere en butik i Nutaarmiut.

- Det er op til Selvstyret at vurdere om Nutaarmiut skal indgå i servicekontrakten om vareforsyning. Og hvis de gør det, at de kommer med i Selvstyreaftalen, så vil KNI selvfølgelig blive forpligtiget til at forsyne Nutaarmiut med varer, siger Frederik Olsen.

Ingen er dog sultet endnu

Derfor må indbyggerne i Nutaarmiut indtil videre hjælpe hinanden, når de mangler basale varer.

- Vi hjælper hinanden, når nogen mangler noget, indtil vi kan komme til Tasiusaq for at handle. Gudskelov er der ingen, der endnu er sultet af den grund her, siger Hans Sakariassen efterfulgt af en latter.

Ifølge Hans Sakariassen forbruger indbyggerne 25 liter benzin, når de tager ud til Tasiusaq for at handle.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt