Brug af underleverandør giver ikke billigere billetter

Der er hverken udsigt til billigere billetter eller store besparelser for Air Greenland, når de bruger underleverandøren HiFly. For selvom HiFlys medarbejdere får meget lave lønninger, så er det dyrt for Air Greenland at hyre selskabet til en opgave.
Foto © : HiFly
23. april 2018 13:45

Når Air Greenlands atlantmaskine Norsaq skal på værksted må flyselskabet hyre et andet selskab til at stå for flyvningen mellem Grønland og Danmark.

I flere tilfælde har det selskab været det portugisiske HiFly, der har ansatte på kontrakter med månedslønninger på bare 3.800 kroner.

Det har fået flere læsere til at påpege, at Air Greenland må spare store summer på at hyre HiFly, og at selskabet burde sænke priserne.

LÆS OGSÅ Air Greenland laver ny kontrakt med underleverandør

Men det er slet ikke billigt for Air Greenland at hyre HiFly på trods af de lave lønninger, siger direktør i Air Greenland Jacob Nitter Sørensen.

- Det er en væsentlig omkostning for Air Greenland. Det er meget billigere, hvis vi flyver det selv. Så Air Greenland sparer ingen penge på at hyre HiFly ind. Tværtimod så er det faktisk en ekstra omkostning for Air Greenland, siger han.

Air Greenland har ikke selv et fly i reserve, hvis Norsaq skal til service, så især i akutte situationer bliver det dyrt.

- De tidspunkter, hvor man hyrer de her selskaber ind, der står man selv i en akut situation og har ikke andre valg. Og de stiller op med meget kort varsel og det smitter så af på prisen, der bliver relativt høj i forhold til, hvis vi selv fløj produktionen, siger direktøren.

LÆS OGSÅ IA og Siumit revser Air Greenland for arbejdsforhold

Jacob Nitter Sørensen oplyser, at der i højsæsonen er planlagt tre flyvninger med HiFly indtil videre.

Netmediet luftfart.nu har i en artikelserie afsløret at flere af HiFlys ansatte er på kontrakter med dårlige arbejdsvilkår og lave lønninger. Efter KNR begyndte at dække sagen har Air Greenland valgt at stille krav til HiFly om at sikre medarbejderne rimelige arbejdsvilkår, når de flyver for Air Greenland. Højere lønninger indgår ikke i de krav.

LÆS OGSÅ Air Greenland får kritik for vikar-løn