Anklagere Lisbeth Jørgensen og Kia Reumert. Specialanklager Kia Reumert vil vide, om det da ikke var noget, manden lagde mærke til.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Britta Nielsen: Jeg faldt for en fristelse i systemet

Det var en økonomisk presset situation på hjemmefronten, der fik Britta Nielsen til at svindle med Socialstyrelsens tilskudsmidler.

Det fortæller hun mandag formiddag i Københavns Byret, hvor hun for første gang sætter ord på, hvad der fik hende til at begå bedrageri.

- Jeg faldt for en fristelse i systemet til at lave en overførsel, som skulle hjælpe på økonomien, siger en lavmælt Britta Nielsen.

- Jeg havde fået udgifter, som jeg ikke kunne betale. Jeg var kommet i Ribers, fortæller hun.

LÆS OGSÅ Britta Nielsen erkender overførsler til sig selv

Problemerne opstod blandt andet, efter at hun og hendes nu afdøde mand købte et hus i Hvidovre i 1986. Manden døde i 2005.

Britta Nielsen fortæller, at parret havde fået deres tre børn på det tidspunkt, hvor hun første gang overførte penge til sig selv fra Socialstyrelsen.

Men de nærmere detaljer husker hun ikke længere. Heller ikke hvor mange penge, hun har støvsuget fra de offentlige kasser.

- Jeg har ingen fornemmelse af, hvor mange år jeg har gjort det. Jeg har heller ingen fornemmelse af, hvordan beløbet er blevet så stort, som det er blevet, lyder det fra Britta Nielsen.

Hun fortæller, at hun forsøgte at skjule svindlen for sin familie, som første gang skete i 1997. Det gjorde hun blandt andet ved at oprette en konto i Danske Bank, selv om hende og manden har Nordea som bank.

Men manden fandt alligevel ud af, at hun havde lavet den ulovlige overførsel.

- Der kommer et kontoudtog fra banken. Det kommer i vores postkasse. Han åbner og spørger så, hvad det er.

- Jeg fortæller ham, hvad jeg har gjort. Han siger, at jeg skal skynde mig at sende dem tilbage. Han bliver frygtelig vred. Det lover jeg at gøre, men jeg ved ikke, hvordan jeg skal få det gjort, siger hun.

Derfor sendte hun ikke pengene tilbage.

I stedet oprettede hun en postboks, som kun hun havde adgang til.

Hun afviser dog, at det var for, at svindlen skulle fortsætte. Hun forklarer, at det var, fordi der blev ved med at komme kontoudtog i postkassen, som manden ikke skulle se. Hun nåede at lave et par overførsler, før hun oprettede postboksen.

LÆS OGSÅ Svindelsigtet Britta Nielsen er varetægtsfængslet

Inden mandens død i 2005 nåede Britta Nielsen at svindle for knap ti millioner kroner. Specialanklager Kia Reumert vil vide, om det da ikke var noget, manden lagde mærke til.

- Hverdagen var præget af sygdom, som faktisk fyldte mere end økonomien. Min far havde kræft, og min mor var psykisk syg og havde været indlagt flere gange.

- Penge har lappet nogle huller. Men det, der har fyldt, var faktisk sygdommen, siger hun.

Efter mandens død tager kriminaliteten for alvor fart.

- Jeg begynder at bruge penge på mig selv. Jeg begynder at bruge penge på noget, jeg som barn har drømt om, men ikke fået.

LÆS OGSÅ Hovedmistænkt i svindelsag anholdt i Sydafrika

- Det er blevet en slags afhængighed, at jeg bare går ind og tager nogle penge og køber det, jeg kunne tænke mig, forklarer Britta Nielsen.

Afhøringen af den tiltalte ventes at fortsætte det meste af dagen mandag. Det er uvist, hvornår der falder dom, skriver nyhedsbureauet Ritzau.

/ritzau/

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt