Britisk ambassadør håber at styrke forholdet til Grønland

Der har i denne uge været Future Greenland konference i Nuuk, som har trukket deltagere fra mange andre lande.
Emma Hopkins, der er ambassadør for Storbritannien i Kongeriget Danmark, har mange ideer til, hvordan Grønland og Storbritannien kan arbejde mere sammen. Foto © : Jens Dresling/Ritzau Scanpix
17. maj 2024 07:39

Emma Hopkins, der er ambassadør for Storbritannien i Kongeriget Danmark, deltog i Future Greenland-konferencen, som havde til formål at sætte fokus på fremtidens erhverv i Grønland.

Hendes fokus var Storbritanniens interesser i Grønland, og hvordan man kan styrke samarbejdet.

- Jeg er her for at tale om noget af alt det, som er vigtigt internationalt. Nogle af de strømninger, vi ser, siger Emma Hopkins og fortsætter:

- Så skal vi også tale om, hvordan vi bedst muligt kan omstille os til fremtiden og føre vores samfund ind i dem. Så jeg er her for at tale om det helt store billede, men også for at forsøge at forstå, hvordan vi kan styrke vores forhold til Grønland.

Men så er spørgsmålet, hvad Grønland kan bruge et samarbejde med Storbritannien til - og omvendt.

Til det slår Emma Hopkins på lighederne mellem Grønland og Storbritannien, men også nogle af de punkter, hvor vi adskiller os og kan lære af hinanden:

- Vi er jo begge ø-nationer. Vi har begge mange fisk. I Storbritannien spiser vi mange fisk fra Grønland. Men vi er også interesseret i at styrke båndet på andre områder, siger hun og fortsætter:

- Vi har lige fået et forskningssamarbejde i løbet af de sidste to år, hvor vi forsøger at lave fælles forskningsprojekter i Arktis. Det har været en stor succes. Lige nu har vi femten projekter kørende, og vi håber at få mange flere i fremtiden.

Styrket samarbejde

Det er især på forskningsområdet, at Storbritannien kan få meget ud af at færdes i de arktiske egne.

Derfor er det også vigtigt for Storbritannien at bevare en stærk forbindelse - og også forsøge at give noget igen, når man forsker heroppe:

- Lige nu har vi to forskningsskibe, som vi sender nordpå, så de kommer til at ligge i grønlandsk farvand. Det, håber vi, også kan give fordele til grønlandske forskere. Så ja, vi har en lang række områder, hvor vi forsøger at finde måder, hvor vi kan drage nytte af hinanden.

Det er derfor også det vigtigste budskab, hun har med i dag. At Grønland og Storbritannien kan få meget ud af et godt sammenhold og samarbejde.

Derfor håber Emma Hopkins også på, at hun kan være med til at styrke det forhold:

- Vi taler også om, hvordan vi kan styrke vores samarbejde yderligere, så det ikke kun kommer til at handle om fisk og handel, men også kritiske råstoffer, klimaforandringer og uddannelse. Derfor håber vi, at vi kan skabe rammerne for det.