De unge til Grønlands største erhvervskonference håber, at de voksne lytter

Skulle man dømme udelukkende ud fra 90’er-teknomusikken, der dunkede ud af højtalerne i Hans Lynge Salen i Katuaq, ville man nok ikke have gættet, at Grønlands største erhvervskonference var sekunder fra at gå i gang.
Men det var den.
Tirsdag formiddag lød startskuddet til Future Greenland 2024.
En konference for en masse mennesker med en masse på hjerte om bæredygtighed, forretninger og fremtid. Til stor fortrydelse for dem, der forsøgte at holde tidsplanen og til glæde for de fremmødte. Må man formode.
Klimaforandringer, økonomi, krig, AI og alliancer var alle emner, der under temaet ‘bæredygtighed’ blev diskuteret og talt om undervejs.
Formanden for Naalakkersuisut, Mute B. Egede (IA), direktøren for Air Greenland og Islands generalkonsul var blot nogle af navnene på programmets lange liste af talere.

Mens 90’er-musikken ifølge arrangøren fik de unge til at klappe spontant under Future of Greenland 2024 – mandagens lidt yngre udgave af erhvervskonferencen – var energien ikke helt på samme niveau dagen efter.
Det føltes mere alvorligt denne tirsdag, sagde 19-årige Aia Lyberth Jeppson:
- Jeg har aldrig rigtig prøvet at være til en konference før. Jeg tror, det er min første rigtige konference. Så jeg ved ikke, hvordan sådan noget plejer at foregå.
Hun var en af de få unge ansigter, som man kunne spotte til konferencen blandt de mange sorte blazere, lyseblå skjorter, hvide sneaks og høje hæle.
Udover at sidde tålmodigt og lytte, mens de voksne talte, skulle hun også selv holde en tale sammen med tre andre unge mennesker.
- Ved at stå sammen skaber vi en lysere fremtid for Grønland. Et sted, man har lyst til at være og et sted med muligheder for alle. Jeg ved nemlig selv, at jeg bliver her, for det er her, jeg hører til, sluttede hun talen af med.
Aia Lyberth Jeppson og de andre unge talere modtog dagens allerførste stående applaus.
- Vildt god tale Aia, var der en af mændene med habitjakke og nytrimmet frisure, der sagde i pausen og klappede hende på skulderen.
Voksne, tal pænt
Aia Lyberth Jeppson blev student fra GUX i Nuuk sidste år og skal efter planen studere i Danmark efter sommerferien.
Hun vil gerne tilbage og blive boende i Grønland, og hun synes derfor, at hun har et medansvar for at styre landet mod en sikker fremtid.
- Vi er jo kun 56.000. Så det er virkelig vigtigt for mig, at vi kommer tilbage og arbejder for vores land, så vi kan forbedre det. Det er i hvert fald derfor, jeg vil tilbage efter min uddannelse, sagde hun, da KNR fangede hende i en pause.

Mellem oplæggene gik ministre, direktører og ambassadører fra hele verden rundt og netværkede på kryds og tværs over kaffe og kanelsnegle.
Hvis Aia Lyberth Jeppson selv var “rigtig” voksen, gik med spidse sko og var naalakkersuisoq, ville hun gerne forbedre måden, som folk taler med hinanden på her i landet, fortalte hun til KNR tirsdag.
Kommunikation er vigtigt at prioritere, hvis man gerne vil fikse problemerne, mener hun.
- Vi burde blive bedre til at bakke op om hinanden, også selvom vi ikke deler den samme holdning. I stedet for at blive sure på hinanden skal man prøve at gå på kompromis, sagde hun.
KNR spurgte, hvad hun syntes om oplæggene til dagens arrangement.
- Selvom det egentlig var lidt langt, var ham fra Løvens Hule, som jeg ikke kan huske navnet på, ikke kedelig på nogen måde, svarede hun.
Ham fra Løvens Hule hedder Tommy Ahlers.
Han snakkede blandt andet om, at det er vigtigt, at investorer og mennesker i bankverdenen ved noget om naturvidenskab og klimaforandringer.
Meget på hjerte
Vi har meget på hjerte, sagde Christian Keldsen fra Grønlands Erhverv, arrangøren bag Future Greenland 2024, da han bød velkommen fra scenen tirsdag.
Mindst lige så meget virkede det som om, at Aia Lyberth Jeppson og de andre unge havde på hjerte.
Derfor var Aia Lyberth Jeppson også glad for, at hun som en af tirsdagens talere havde fået lov til at sidde med ved voksenbordet i år.

Oplever du, at beslutningstagerne og erhvervslivet tager din generation alvorligt og inddrager jer, når vi skal tale om fremtiden?
- Både ja og nej. Ja, fordi der er kommet den her mulighed med en konference i går for de unge: Future of Greenland. Det er en virkelig god måde at starte det på, svarede hun og tilføjede:
- Men selvfølgelig er det ærgerligt, at der ikke er så mange unge, der vil være med til voksenudgaven. Men at mig og de to andre unge har fået muligheden for at være med, det synes jeg er fedt.
Inde fra salen i Katuaq lød der pludselig atter høj musik. Pausen var slut og Aia Lyberth Jeppson tilsluttede sig strømmen af mennesker på vej tilbage for at lytte.