Borgmestre savner gældsmillioner til velfærd

Borgere i Grønland skylder kommunerne tæt på en milliard kroner i ubetalte regninger. Penge, som kunne bruges på velfærd til gavn for alle, lyder det fra borgmestre, som savner millionerne i kommunekassen.
Ane Hansen
Foto © : Jens Rafaelsen
Skrevet af Ane-Marie Petersen
26. januar 2018 16:33

I kommune Qeqertalik er man ikke tvivl om hvad pengene kan bruges til.

- Kommunen kan så meget mere, hvis borgene kunne betale deres regninger til tiden, siger borgmester i Qeqertalik, Ane Hansen og fortsætter;

- Vi kunne forbedre vilkårene for børn, unge og ikke mindst de ældre. Men vi kunne også yde bedre støtte til pårørende til syge, siger hun.

LÆS OGSÅ Gælden til det offentlige vokser

I Sydgrønland kender man også til problemet. Borgmester Kiista P. Isaksen har et bud på, hvordan en del af problemet kan løses.

- Vi skal være bedre til at informere borgerne om, hvad gælden betyder for os som kommune, siger Kiista P. Isaksen.

I Qeqertalik har de en anden løsning som blev sat i gang, da kommunen blev født 1. januar.

- Nu bliver lønnen udbetalt i den sidste dag i måneden. Før blev lønnen udbetalt før slutningen af måneden, og vi har bemærket, at pengene bliver hævet fra kontoen, så betalingsservice ikke kan hæve de beløb, der skulle betale regninger, siger Ane Hansen.

LÆS OGSÅ Randi bekymret for voksende gæld

I Kommune Kujalleq vil man gå en smule mildere til værks.

- Vi skal starte med gældsrådgivning som en del af borgerservice, siger Kiista P. Isaksen.

På landsplan skylder borgerne i alt 959 millioner kroner. Heraf 95 millioner kroner til Kommune Kujalleq og 83 millioner til Qeqertalik.

Ifølge naalakkersuisoq for finanser Aqqaluaq B. Egede kommer der et betalingssystem som ikke skader borgernes økonomi, men den bliver ikke indført før den næste valgperiode.

LÆS OGSÅ Ilanngaassivik skal ikke gælde for alle