Randi bekymret for voksende gæld

Det offentlige skal ifølge Demokraterne blive bedre til at inddrive gæld fra borgerne i landet, som lige nu skylder lige under én milliard. Men det bliver først efter et valg, lyder det fra Naalakkersuisut.
Randi Vestergaard Evaldsen
Foto © : KNR
23. januar 2018 16:27

Demokraterne efterlyser handling fra Naalakkersuisuts side, da gælden til det offentlige på bare et år er steget med 30 millioner kroner.

- Det er ærgerligt at se på, og imens har vi snakket om Ilanngaassivik i mange år, hvor der ikke bliver gjort noget på området, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Formanden for Demokraterne henviser til, at Naalakkersuisut sidste år udskød et forslag om at indføre et system, som skulle sikre, at folk betaler husleje, el, varme og andre regninger til det offentlige.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut udskyder udskældt betalingssystem

Naalakkersuisoq for finanser vil derfor se på, hvordan man kan komme den store gæld til livs, som ved udgangen af 2017 var vokset til omkring en milliard.

 - Vi vil prøve at lave et betalingssystem, som ikke skader borgernes økonomi, siger Aqaluaq B. Egede.

LÆS OGSÅ Gælden til det offentlige vokser

Bliver først efter et valg

På nuværende tidspunkt kan han dog ikke sige noget om, hvornår Naalakkersuisut vil fremsætte et konkret forslag i Inatsisartut.

Det er dog sikkert, at det ikke bliver på forårssamlingen, som bliver skudt i gang i starten af marts.

 - Det er svært, at indføre et nyt betalingssystem før den næste valgperiode. Det kan først blive til noget efter valget, fordi det er en stor opgave, siger Aqaluaq B. Egede.

Hvis det står til Demokraterne, kan det ikke gå hurtigt nok med at få indført et betalingssystem, som skal hjælpe de dårlige betalere med at betale deres regninger til det offentlige. 

- For hvis vi ikke gør noget på det her område, så bliver gælden endnu større. Det vil være politisk uansvarligt ikke at gøre noget, siger formanden for Demokraterne, Randi Vestergaard Evaldsen.