Borgmester vil have oplysningskampagne om karantæne

Kommune Qeqertaliks borgmester, Ane Hansen (IA), vil gerne have strammere karantæne regler. I Aasiaat har den smittede ikke overholdt reglerne.
Ane Hansen
- De indrejsende personer fra Danmark er jo også meget forskellige, ligesom jeg kan se et behov for en oplysningskampagne om, hvad karantæne betyder for husstande og hvordan den skal bruges, siger hun. Foto © : Qeqertalik Kommunia
26. oktober 2020 16:07

Der er en person smittet med covid-19 i Aasiaat. Det er fundet ved re-testning på femte-dagen efter indrejse til Grønland. Derefter fik landslægen og politiet travlt med, at undersøge hvem der havde været i konkakt med den smittede. Det var nødvendigt, fordi den smittede havde haft besøg under karantænen. 

På baggrund af den hændelse, efterlyser borgmester i Kommune Qeqertalik, Ane Hansen (IA), strammere karantæne regler.

Hun kom selv i karantæne, fordi hun arbejder med en, som har en nær relation til den smittede. Hun er ude af karantænen igen.

LÆS OGSÅ Fortsat skærpet opmærksomhed i Aasiaat: 15 udsat for smitte

- Vi kan se, at der bør ske stramninger for indenrigsrejser i Grønland. For eksempel med hensyn til karantæne og af hensyn til nære slægtninge, bør rejserestriktionerne også tydeliggøres, siger hun.

Dominoeffekt fra Aasiaat

Det kom efterfølgende frem, at den smittede ikke havde overholdt corona-reglerne. Vedkommende havde nemlig haft besøg under sin karantæne, inden personen fik svar på resultatet af sin retest.

Derfor er der mulighed for, at personen har smittet andre.

Det gav domino-effekt efterfølgende både i Aasiaat, Nuuk og Sisimiut da man fandt ud af, at vedkommende var smittet.

Først i Nuuk, hvor medlemmer af Inatsisartuts Finansudvalg blev bedt om at komme i karantæne, fordi de havde holdt et møde med en, som havde besøgt den smittede i Aasiaat. De er ude af karantænen igen, fordi personen de holdt møde med var testet negativ.

LÆS OGSÅ Corona i Aasiaat: 80 elever er sendt hjem i Sisimiut

I Sisimiut sendte KTI-skolen 80 elever hjem fredag, da en af eleverne havde et nær relation til den smittede i Aasiaat. De er tilbage på skolebænken mandag, men en elev har opholdt sig i nærheden af den smittede i Aasiaat, og eleven kan først komme i skole igen, når der er blevet foretaget en test, siger forstanderen.

I Aasiaat har 15 personer været i kontakt med den smittede. De er foreløbig i karantæne indtil de bliver testet.

Heldigvis er der indtil videre ikke blevet konstateret flere smittetilfælde.

Borgmester: medlemmer af husstanden bør også gå i karantæne

Ane Hansen mener, at der skal være strengere karantæne regler, når man kommer til landet.

Når indrejsende fra Danmark går i karantæne, er det ikke et krav at medlemmer af husstanden også går i karantæne. Men det bør de, mener borgmesteren.

- Jeg har reageret, jeg har skrevet og opfordret til at der foretages stramninger når smittespredningen er så høj i Europa.

Ane Hansen mener, at myndighedernes oplysninger om reglerne er mangelfulde. Derfor opfordrer hun landslægeembedet, om at komme med en kampagne, der er lettere at fordøje for alle. 

LÆS OGSÅ Familiemedlem til smittet i Aasiaat er testet negativ

- De indrejsende personer fra Danmark er jo også meget forskellige, ligesom jeg kan se et behov for en oplysningskampagne om, hvad karantæne betyder for husstande og hvordan den skal bruges, siger hun.

Hun har også reageret på sin egen kommune. Hun opfordrer borgerne i Aasiaat til at vente med af fejre dagen med en kaffemik.

- I de næste uger anbefales alle i Aasiaat at være forsigtige og undgå situationer med risiko for smittespredning. Der kan være nogle i byen, der er smittet. Undgå alle tætte kontakter og giv ikke hånd eller kram.

- Det er ikke tidspunktet at holde fester, sammenkomster, kaffemik eller andre arrangementer, hvor man samles med andre. Sørg for at holde afstand i forretninger og andre steder, hvor I mødes.

I Aasiaat er det heller ikke muligt at besøge alderdomshjemmene eller sygehuset.