Corona i Aasiaat: 80 elever er sendt hjem i Sisimiut

KTI-skolen i Sisimiut har sendt 80 elever hjem, fordi en af dem har haft kontakt med en coronasmittet i Aasiaat.
- Vi har på forhånd været klar til sådan en situation. Det er ikke fordi, vi tror, at der er nogen der er smittet, men det er for at være på den sikre side, siger Jokum Møller. Foto © : KTI
Skrevet af Malik Brøns
23. oktober 2020 10:49

Et helt nyt hold af elever på KTI’s afdeling for bygge og anlæg er sendt hjem.

I alt 80 elever er her til morgen blevet bedt om at gå hjem igen. Det har skolen besluttet, fordi at en af de nye elever har haft tæt kontakt med den smittede i Aasiaat, forklarer forstander Jokum Møller.

- Det er for at være på den sikre side, at vi har valgt at sende eleverne hjem, siger han. 

Sent onsdag eftermiddag blev der fundet et nyt tilfælde af covid-19 i Aasiaat. Det er fundet ved re-testning på femte-dagen efter indrejse til Grønland.

LÆS OGSÅ Nyt tilfælde af covid-19 i Aasiaat

Efterfølgende kom det frem, at den smittede ikke havde overholdt corona-reglerne. Vedkommende havde nemlig haft besøg under sin karantæne, inden personen fik svar på resultatet af sin retest.

Derfor er der mulighed for, at personen har smittet andre.

Forstanderen forklarer, at det er på grund af et forsigtighedsprincip, at eleverne er blevet sendt hjem.

Skolen vil nu kontakte Landslægeembedet for at få rådgivning. Forstanderen vil gerne få testet eleverne og være på den sikre side.

- Vi har på forhånd været klar til sådan en situation. Det er ikke fordi, vi tror, at der er nogen der er smittet, men det er for at være på den sikre side, siger Jokum Møller.

Forstanderen fortæller, at de hjemsendte går på et hold, som lige var startet.

Ifølge Selvstyrets corona hotline, er der tale om frivillig karantæne. Landslægeembedet har ikke bedt eleverne om at komme i karantæne.

Finansudvalg i karantæne

Sagen om den nye smittede i Aasiaat udviklede sig en del i går, da det kom frem, at et helt Finansudvalg i Inatsisartut også sidder i hjemmekarantæne nu. 

Den smittede havde nemlig ikke overholdt cotronareglerne - og den person, som besøgte den smittede i Aasiaat under den smittedes karantæne, tog senere til Nuuk sammen med en delegation, som onsdag eftermiddag holdt møde med Finansudvalget i hovedstaden.

LÆS OGSÅ Konsekvenser for overtrædelse af coronaregler: Bøder på 3-4000 kroner

Efterårssamlingen i Inatsisartut er derfor aflyst ind til videre. 

Også Kommune Qeqertaliks borgmester, Ane Hansen (IA), er blevet sat i karantæne, fordi hun arbejder med en person, der har nær relation til den smittede i Aasiaat.

Ifølge landslægen sidder cirka 10 mennesker i hjemmekarantæne i Aasiaat.