Borgmester placerer ømtåleligt stridspunkt hos Tilsynsrådet 

Borgmester Charlotte Ludvigsen (IA) afviser fortsat, at kommunalbestyrelsen kan behandle et punkt om at placere et politisk ansvar i boligsagen.
Borgmester Charlotte Ludvigsen (IA) og gruppeformand i Siumut, Inga Dora G. Markussen. Foto © : Christian Sølbeck / Vestnordisk Råd / KNR
Skrevet af Anders Dall
03. marts 2022 05:07

Tilsynsrådets medlemmer kan være på vej til endnu en gang at skulle forholde sig til den såkaldte boligsag.

For en juridisk tvist udspiller sig lige nu mellem Selvstyrets tilsyn med kommunerne og Kommuneqarfik Sermersooq.

Parterne står med hver sin opfattelse af, hvorvidt det var lovligt eller ej, da et flertal i kommunalbestyrelsen afviste at behandle et forslag om at placere det politiske ansvar for Sermersooqs boligpraksis. 

Derfor vil borgmester Charlotte Ludvigsen (IA) have Tilsynsrådet til at se på sagen.

- Jeg er ikke enig med Tilsynet i den her sag, siger Charlotte Ludvigsen.

- Det er et meget principielt spørgsmål, hvornår en kommunalbestyrelse kan afvise et punkt. Vi vil gerne have Tilsynsrådet til at vurdere den her sag.

- Hvis det kommer dertil, at Tilsynsrådet har den samme mening som Tilsynet i den her sag, sætter vi selvfølgelig punktet på kommunalbestyrelsens dagsorden til behandling, tilføjer borgmesteren.  

Forskellen på Tilsynet og Tilsynsrådet

 

Tilsynet:

Tilsynet hører under Departementet for Indenrigsanliggender. 

 

Tilsynet er blandt andet ansvarlig for at holde tilsyn med lovligheden af de kommunale beslutninger. 

 

Tilsynet er også sekretariat for Tilsynsrådet

 

Tilsynsrådet:
Kun Naalakkersuisut kan bringe en sag til behandling i Tilsynsrådet

 

Tilsynsrådet består af en formand og fire medlemmer, der er udpeget af Inatsisartut og kommunerne. Lige nu er det to medlemmer fra Inuit Ataqatigiit og to fra Siumut

 

Tilsynsrådet fører tilsyn med, at kommunalbestyrelserne i deres forvaltning overholder styrelsesloven og reglerne om offentlig ret.

Det er kun Naalakkersuisut, der kan bringe en sag til behandling i Tilsynsrådet. 

Det skete i den såkaldte boligsag, hvor Kommuneqarfik Sermersooq i strid med kommunalfuldmagtsreglerne indgik langtidslejekontrakter med private virksomheder, med det formål at genudleje boligerne som almene via Iserit. 

Det gjorde kommunen til en leje, hvor udgifterne til kontrakterne ikke matcher indtægterne fra lejernes husleje.

Siumut: Juridisk tvist spænder ben for vigtig debat

Det var Siumut-gruppen, som stillede forslaget om at placere et politisk ansvar i forbindelse med kommunens boligpraksis.

Men det blev nedstemt af flertallet, og punktet blev dermed ikke behandlet på et ekstraordinært møde i kommunalbestyrelsen den 18. februar.

Ifølge Tilsynet, der holder øje med lovligheden af de kommunale beslutninger, holder det omdiskuterede punkt sig dog inden for kommunalbestyrelsens kompetence. 

Derfor har Tilsynet opfordret kommunalbestyrelsen til at genoptage punktet hurtigst muligt.

Den vurdering er gruppeformand i Siumut, Inga Dora G. Markussen, selvsagt glad for:

- Jeg er glad for at se, at det er rigtigt, at vi skal drøfte det her punkt i kommunalbestyrelsen. At man ikke bare kan afvise det som et forslag, man ikke kan drøfte i kommunalbestyrelsen, siger Siumut-politikeren.

Boligpraksis i strid med reglerne 

 

Den 9. november 2021 satte Selvstyrets Tilsynsråd en stopper for, at kommunen må indgå nye langtidslejekontrakter med private virksomheder, hvor kommunen genudlejer boligerne som almene via Iserit.


Det er en praksis, som kommunen har anvendt siden 2015 for at skaffe nye boliger i byen. 

 

Tilsynsrådet konkluderede, at den praksis er i strid med kommunalfuldmagtsreglerne.


Fordi der er tale om langtidslejekontrakter fortsætter ordningen med at koste kommunekassen millioner. 

 

For eksempel har ordningen kostet kommunekassen 11 millioner i 2020, 17 millioner i 2021 og koster kommunen 27 millioner i år.

Men ifølge borgmesteren kommer forslaget altså kun på dagsordenen igen, hvis Naalakkersuisut bringer sagen for Tilsynsrådet og rådets medlemmer er enige i Tilsynets vurdering.  

Og det er ifølge Inga Dora G. Markussen et tegn på, at borgmesteren ikke er interesseret i at drøfte, hvem der har ansvaret for boligsagen.

- Det her er et tegn på, at man ikke vil erkende, at der er en sag, vi skal have drøftet til bunds. Jeg oplever, at man vil lægge låg på, og man gør det til nogle tekniske ting i stedet for at gå i gang med at drøfte det, der er blevet fremlagt for os. Nemlig Tilsynsrådets afgørelse, siger Inga Dora G. Markussen. 

- Men det ønsker flertallet åbenbart ikke. Jeg er lidt træt af, at vi går ind i alle mulige juridiske spidsfindigheder for at undgå at drøfte den her sag, tilføjer hun.

Kommunen: Det politiske ansvar eksisterer ikke

Men både borgmesteren og kommunens advokat er uenig med Tilsynet og Siumut opfattelse.

I et notat om sagen fra kommunens advokat den 26. februar fremgår det, at det var berettiget at afvise dagsordenspunktet. Ifølge advokaten blandt andet fordi der ikke eksisterer et politisk ansvar i kommunalpolitik.

- Hvis vi kigger på vores kommunalstyrelseslov, står der ikke noget om politisk ansvar i en kommunalbestyrelse. Politisk ansvar findes alene i Naalakkersuisut, hvis der bliver udtrykt mistillid, siger Charlotte Ludvigsen. 

- Hvis man læser formålet med forslaget, så er de jo ude efter én ting, at jeg og den forhenværende borgmester skal tage ansvar og skyld i det her. Og det ligger uden for kommunalbestyrelsens kompetencer, uddyber borgmesteren.

Men hos Siumut mener man ikke, at kommunalbestyrelsen kan vende det blinde øje til de kritikpunkter, som Tilsynsrådet i november sidste år præsenterede.

Her stadfæstede Tilsynsrådet et påbud til kommunen om at stoppe den boligpraksis, som kommunen anvendte til at skaffe boliger.

Desuden viste Tilsynsrådets gennemgang af boligsagen flere tilfælde af rod i kommunens sagsbehandlinger og tilfælde, hvor kommunens administration handlede uden om Økonomiudvalgets godkendelse.

- Vi har ønsket at drøfte borgmesterens ansvar i den her sag i og med at der har været en del kritikpunkter og underskrivelser og ting, der ikke er blevet fremlagt for økonomiudvalget i sin tid også under den nuværende borgmesters virke. Det er vigtigt, at de her ting bliver taget op, siger Inga Dora G. Markussen.