Borgerne skal inddrages hvis børn skal have bedre vilkår

Problemerne med omsorgsvigt af børn skal løses med langsigtede forebyggende tiltag. Og de tiltag skal kommunen lave i samarbejde med borgerne, mener børnetalsmand, Aviâja Egede Lynge.
Børnetalsmanden, Aviâja Egede Lynge anbefaler at kommunen inddrager borgerne for at løse problemerne med massive omsorgssvigt af børn i Grønland. Foto © : MIO
17. august 2016 14:47

Kommunen skal inddrage borgerne, hvis det skal lykkes at give bedre vilkår til børnene på østkysten.

Sådan siger Børnetalsmanden, der i går offentliggjorde sin rapport fra et besøg i Tasiilaq og Kuummiut.

Rapporten viser at alt for mange børn har desperat brug for hjælp og at FNs børnekonvention ikke bliver overholdt.

Og hvis det skal lykkes at forbedre vilkårene, så skal man forebygge, at børnene bliver til sager hos socialforvaltningen, og det gør man bedst ved at inddrage borgerne selv, siger Børnetalsmand, Aviaaja Egede Lynge.

-  Det er et fælles problem. Det er ikke kun kommunens problem, det er også et samfundsproblem. Så det må være politikerne, der sammen med befolkningen laver nogle tiltag, siger hun.

Kommunen skal bruge ildsjælene

Ifølge Børnetalsmanden har kommunen en god mulighed for inddrage ildsjæle og aktive borgere og derfor er det op til kommunen, at give borgerne muligheder for at komme med idéer og komme til orde, siger hun.

- Vi har mødt mange borgere, der har sagt, at de ønsker at være en del af den her ændring. De ønsker at blive inddraget, brugt og hørt noget mere

Børnetalsmanden skal inden for den nærmeste fremtid mødes med Kommuneqarfik Sermersooq  for at drøfte situationen.