Borgermøder om juridisk faderløses rettigheder

Naalakkersuisut inviterer til borgermøder om rettigheder for juridisk faderløse.
20. januar 2017 06:52

Borgermøderne skal være med til oplyse juridisk faderløse om deres rettigheder i forhold til den lov om faderskab og arv der trådte i kraft i 2014.

Og så er de vigtigt, at få kortlagt de udfordringer, der har været, efter den nye lov trådte i kraft, siger naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Familie, Ligestilling og Justitsvæsen, Sara Olsvig.

- Jeg ser frem til at høre, hvad borgerne mener om deres rettigheder og om behovet for yderligere tiltag, siger hun.

LÆS OGSÅ Kampagne for juridisk faderløse er forsinket

Juridisk faderløse omfatter de personer, som er født uden for ægteskab før 1963 i Vestgrønland og før 1974 i Nord- og Østgrønland og som ikke tidligere har haft mulighed for juridisk at fastslå, hvem deres far er.

I 2014 trådte nye regler om faderskab og arv i kraft, som gav juridisk faderløse ret til at få fastslået, hvem deres far er, få del i arven (hvis faderen ikke er død) eller tage faderens efternavn.

LÆS OGSÅ Skuespillerelev laver forestilling om juridisk faderløse

På borgermøderne vil borgere kunne få oplysninger om, hvordan man anlægger en faderskabssag, og hvordan sagen forventes at forløbe.

Møderne finder sted i Nuuk den 24. januar og i Ilulissat den 2. februar og vil være lukket for pressen af hensyn til det følsomme emne og til de berørte.

LÆS OGSÅ Socialminister lover fornyet informationsindsats om juridisk faderløse

Borgermøderne indgår som en del af en informationsindsats, som også omfatter en afdækning af de menneskelige påvirkninger ved at være juridisk faderløs. Afdækningen, som var en af de opfordringer, som folketinget gav i deres betænkning til den nye lov, er undervejs og forventes at kunne offentliggøres til sommer.